?> Jak vyřešit pojištění domácnosti pronajatého bytu

Jak vyřešit pojištění domácnosti pronajatého bytu

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Novinky.cz , 2009-05-25 10:21:08

Pojištění domácnosti pronajatého bytu může být problematické, pokud je byt vybaven částečně majetkem pronajímatele, a částečně majetkem nájemce, který má v bytě svou elektroniku, peníze, cennosti a ostatní věci denní potřeby. Zákon neumožňuje čerpat pojistné plnění ze dvou smluv na jednu domácnost a v případě vykradení nebo zničení bytu, dostane peníze za vzniklou škodu od pojišťovny jen jeden z nich. Jak lze takovéto situace řešit?

Obecně lze doporučit, aby smlouvu o pojištění domácnosti uzavřel nájemník. V tomto případě budou pojištěny jak věci, které patří nájemníkovi, tak zařízení vlastníka nemovitosti, které nájemce oprávněně užívá. V nájemní smlouvě proto doporučujeme uvést vybavení domácnosti, které vlastník-majitel předává do užívání nájemci.

Uzavře-li pojištění domácnosti majitel nemovitosti, pojištění se vztahuje jen na věci v jeho vlastnictví. U pojištění domácnosti není důležité, zda má pojistník v domácnosti trvalé bydliště nebo zda je jejím majitelem. U většiny pojišťoven je třeba podepsat prohlášení, že domácnost obýváte většinu dní v roce (např. 70 %). V případě, že je to méně, pojišťovny buď domácnost odmítnou pojistit, nebo si účtují vyšší sazbu pojistného.

Pojištění odpovědnosti za škodu

Druhou věcí, na kterou by měly obě strany myslet, je pojištění odpovědnosti za škodu. V případě, že vytopíte sousedy, požár ve vašem (resp. pronajatém) bytě poškodí majetek v okolních bytech nebo v jakékoliv jiné situaci, kdy nedopatřením dojde ke zničení nebo poškození majetku třetí osoby, nebudete muset vzniklé škody hradit z vlastních peněz. Nájemník tím zajišťuje i riziko poškození vybavení bytu, které je v majetku nájemce.

Pojištění odpovědnosti z běžného občanského života není příliš nákladné (pohybuje se řádově ve stokorunách ročně, např. 500 Kč) a jeho uzavření lze na rozdíl od pojištění domácnosti doporučit jak nájemci, tak pronajímateli. A to i přes to, že pojistné plnění bude proplaceno také jen jednomu z nich, stejně jako při pojištění domácnosti. Je-li byt obydlen nájemcem, je za vzniklé škody odpovědný on a tím pádem také jemu bude vyplaceno pojistné plnění.

Pro pronajímatele má toto pojištění význam v okamžiku, kdy se nájemce z bytu vystěhuje a byt zůstane na nějakou dobu prázdný. Pak je veškerá zodpovědnost na majiteli bytu. Takováto situace může někdy nastat i poměrně nečekaně, proto je lepší být na tyto případy připraven a neriskovat. Zákony schválnosti fungují a rychlovarná konvice se může vznítit třeba hned druhý den po vystěhování nájemníků.

Přečteno: 4069 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Vlastníci bytů musí mnohdy podat přiznání k dani z příjmů
2009-02-27 09:57:18
Rekonstrukce panelového bytu prodeji výrazně nepomůže
2009-02-25 08:59:24
Druhořadé nemovitosti ztrácí hodnotu, kvalitní bydlení si ceny udrží
2009-02-03 09:50:13




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu