?> Jak postupovat při nákupu pozemku na hypotéku?

Jak postupovat při nákupu pozemku na hypotéku?

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz , 2009-10-26 14:14:46

Banky většinou poskytují hypoteční úvěr na pozemek, který považují za stavební, a je tedy jako takový označen v územním plánu nebo územním rozhodnutí. Poté záleží na tom, zda chcete pouze koupit pozemek nebo na něm rovnou chcete stavět.

V prvním případě musíte bance doložit, že je tato parcela určena k výstavbě nemovitosti, a banka po vás zároveň bude chtít kupní smlouvu a potvrzení výše příjmů. Ručit můžete pořizovanou parcelou, případně jinou nemovitostí. Některé banky vám poskytnou úvěr až do 100 procent zástavní hodnoty pozemku, ale není to pravidlem.

Pokud chcete uplatňovat odpočet zaplacených úroků z hypotečního úvěru na koupi pozemku, musíte v souladu s ustanovením zákona o dani z příjmu zahájit na tomto pozemku výstavbu s využitím úvěru do 4 let od koupě pozemku a uzavření úvěrové smlouvy na koupi pozemku.

Druhou možností je, že chcete koupit pozemek a rovnou na něm začít stavět. V tomto případě můžete zažádat o jeden úvěr na koupi pozemku a výstavbu zároveň.

Banka bude kromě potvrzení o příjmech požadovat předložení uzavřené kupní smlouvy na pozemek nebo alespoň budoucí kupní smlouvy a další dokumenty. Mezi ně patří například ohlášení stavebních prací nebo stavební povolení, rozpočet budoucí stavby a ideálně také uzavřenou smlouvu s firmou, která dům bude stavět.

Maximální možná výše hypotéky se odvíjí od výše ceny pozemku a budoucí hodnoty plánované výstavby. Zásadní roli hraje také příjem domácnosti, kdy kromě životního minima vám po odečtení splátek hypotéky, pojištění a dalších pravidelných splátek musí zůstat ještě určitá finanční rezerva. V první fázi se z hypotéky zaplatí cena pozemku a další čerpání putuje již na postupné úhrady výstavby domu.

! Pokud si chcete odečíst úroky z úvěru na stavební pozemek, musíte na parcele do čtyř let začít stavět.

Přečteno: 1720 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Nová služba na Realitním Portálu "Hodinový manžel"
2011-01-19 14:55:22
Zlevnění hypoték nepřichází, trh se propadl o třetinu
2009-07-28 11:16:53
Krize a změny ve vztazích prý vracejí mladé do garsoniér
2009-03-13 09:13:20




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu