?> Prodat v Česku byt je problém. Trh se propadl o třetinu

Prodat v Česku byt je problém. Trh se propadl o třetinu

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Aktuálně.cz , 2008-12-31 17:35:49

Zájem o byty v Česku stále klesá. Zatímco na jaře hlásily developerské společnosti a realitní kanceláře meziroční propad asi o dvacet procent, nyní přiznávají, že poptávka se ve srovnání s uplynulým rokem propadla podstatně níže.
"V současné době evidujeme pokles zájmu asi o 30 procent," říká například Dušan Kunovský, majitel společnosti Central Group, která nabízí nové bydlení hlavně v Praze a okolí.

Místo pěti třicet

Obdobně však reaguje i Robert Schmidt ze stejnojmenné realitní kanceláře. "Na jižní Moravě prodej bytů klesl až o třicet procent. Nejvíce se pokles poptávky projevuje u panelových bytů. Těch jsme dříve třeba v Břeclavi na jednom sídlišti měli v nabídce pět nebo šest, teď jich máme třicet a nikdo už je nechce. Ceny skutečně budou muset jít o třicet procent dolů," vysvětlil.
Pokles zájmu je podle expertů ovlivněn především tím, že média informují o očekávaném poklesu cen. Dalším důvodem je fakt, že banky jsou obezřetnější při poskytování hypoték.
Developerské společnosti se proto snaží klesající poptávce čelit určitými marketingovými akcemi a slevami.
Například společnost Skanska nabízí u 90 procent bytových projektů slevy, a to ve výši až 150 tisíc korun. "Je to plánovaná akce. Chtěli jsme tím získat konkurenční výhodu," říká mluvčí firmy Ondřej Šuch. Skanska tak přispěje svému klientovi na splátky hypoték během prvního roku (až do výše 150 tisíc), nebo mu nabídne na tuto částku šek, za který si může pořídit vybavení do bytu. Skanska odstartovala slevovou akci prvního října.

Kupte, slevíme vám

Společnost Central Group se pak snaží přesvědčit zákazníky, že v hodnotu svých realit věří. "Nabídli jsme klientům pětiprocentní garanci růstu ceny nemovitosti. To znamená, že pokud nám zákazník zaplatí za kupovanou nemovitost ještě před tím, než je zkolaudovaná a nejdéle tři měsíce před jejím převzetím se rozhodne, že od smlouvy odstoupí, pak mu vyplatíme jeho peníze plus pět procentní zhodnocení," říká Kunovský.
"Reagujeme tak na současnou situaci na trhu. Chceme dát klientům na vědomí, že v kvalitu našich domů a bytů věříme," dodává.
Zvýhodněné ceny nabízí i jinde. "Určité akce se týkají doprodejů zbývajících jednotek. Až na výjimkové případy se vážou zejména na garážová stání apod. U bytových jednotek se pak může jednat o bonus v podobě slevy v řádu několika procent," uvádí Vladimír Toman ze společnosti Orco Group.
Na slevy a další marketingové výhody však láká klienty i řada dalších společností. Například firma Develop Building nabízí slevy na byty v Olomouci, IMM Astra zase na apartmány v Krkonoších.

Přečteno: 1671 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Energetické štítky, kdo a kdy ???
2012-09-20 13:09:26
V centru Prahy jsou desítky volných bytů
2009-05-21 11:50:37
Vlastníci bytů musí mnohdy podat přiznání k dani z příjmů
2009-02-27 09:57:18




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu