?> Developeři znovu objevili družstevní byty, lépe se prodávají

Developeři znovu objevili družstevní byty, lépe se prodávají

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz , 2010-12-14 13:43:53

Stavební firmy nabízejí družstevní byty v Brně, Zlíně, staví se i v Praze. Poptávka roste, v Praze se po družstevních bytech jen zaprášilo.

Fenomén Husákovy éry - budování družstevních bytů -, začíná být téma i pro dnešní developery. Jejich výstavbu obnovují v Praze a nabídka družstevního vlastnictví se začíná objevovat i v nových projektech v Brně, Liberci nebo ve Zlíně.

"Chceme touto nabídkou zvýšit prodejnost bytů," říká Vlastislav Sedlář, jednatel společnosti Brněnská pole Invest, která ve Šlapanicích u Brna postupně staví více než 400 bytů. Firma nabízí byty jak do osobního, tak družstevního vlastnictví. Ze třetí etapy projektu, která bude dokončena příští rok, je jednoznačně větší zájem o ty družstevní.

"Když se byty hůře prodávají, hledají progresivnější developeři nové cesty prodeje," potvrzuje Pavel Dočkal ze zlínské realitní kanceláře Century 21. Také ta nabízí část bytů v novostavbě Byty nad Nivami ve Zlíně do družstevního vlastnictví.

Zvýšený zájem potvrzuje i Česká spořitelna, jednička v poskytování družstevního financování v zemi. Od roku 1998 banka poskytla jen deset těchto úvěrů, žadatelů však razantně přibývá. "V dobách boomu vlastnického bydlení poptávka po družstevním prakticky vymizela. V letošním roce zaznamenáváme nejvyšší poptávku v historii," sdělila Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny. Konkrétní čísla však banka sdělit odmítla.

Výhodou koupě bytu do družstevního vlastnictví je to, že klientem banky a žadatelem o úvěr se nestává nájemník bytu, ale bytové družstvo. Družstevník tak nemusí prokazovat příjem, složí jen třetinu ceny bytu a zbytek uhradí formou měsíčních splátek družstvu. Nabídka je vhodná pro klienty s nižšími či neprokazatelnými příjmy, kteří na hypotéku nedosáhnou, obvykle se jedná o starší lidi nebo malé živnostníky.

To je i případ manželů Gajdošíkových v důchodovém věku ze Zlína, kteří si právě kupují družstevní podíl v projektu Byty nad Nivami. "Je to nejschůdnější cesta k nabytí nového bytu," míní Eva Gajdošíková. Hypotéku by jim banky nedaly, a pokud přece jen ano, tak za nevýhodných podmínek. Po uhrazení měsíční hypoteční splátky by jim tak na živobytí z důchodů zbylo jen málo. Manželé prodali třípokojový byt ve starším paneláku, přesto jim podle Gajdošíkové na nový dvoupokojový byt chybí 800 tisíc korun. Její 64letý muž podniká, a manželé tak budou moci podíl v družstvu splatit a poté si převést byt do osobního vlastnictví. "Výhodou je, že družstevník může jednou za rok částečně nebo úplně splatit úvěr bez sankcí, které jsou u hypoték obvyklé," podotýká Dočkal z realitní kanceláře Century 21.

Zatímco projekt Byty nad Nivami již stojí a jeho investor se prodejem družstevních bytů snaží zbývající jednotky doprodat, v jiných případech si developeři přes družstva zajišťují předprodej rezidenčních projektů. V Praze se teď pouští do výstavby družstevních bytů prostřednictvím skupiny Trigema největší bytové družstvo v Česku - SBD Pokrok, které spravuje přes 20 tisíc bytů. Zájem o družstevní byty v projektu Písková v pražských Modřanech je velký. Družstvo Pokrok začalo byty nabízet na konci srpna a za měsíc byly téměř rozprodány. "Tato forma financování je velmi úspěšná i v zahraničí, patří mezi nejméně rizikové i z pohledu banky," říká Vladimír Kremel, jednatel realitní kanceláře bydlite.cz, která pro družstvo byty v Pískové prodává. SBD Pokrok plánuje další projekty výstavby družstevních bytů i mimo Prahu celkem za zhruba 500 milionů korun.

Další developeři družstevní financování vážně zvažují. "Teď je vhodný čas vrátit lidem osvědčený způsob koupě bytů," dodává Alex Veselý, project manager developerské Trikaya Czech Republic, která v říjnu spustila prodej družstevních bytů v ostravském projektu Rezidence Františkov.

Přečteno: 4807 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Novopečení vlastníci nemovitostí musí do konce ledna podat přiznání
2012-01-16 10:04:56
Daň z nemovitých věcí
2017-01-19 11:43:21
Co dělat, když vám banka nechce dát hypotéku
2009-02-03 09:47:37




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu