?> Praha vytáhla do boje proti mrakodrapům

Praha vytáhla do boje proti mrakodrapům

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Vladimír Kaláb - IHNED.cz , 2009-01-23 10:42:31

Návrh nového územního plánu české metropole reguluje výšku budov. Individuální posuzování projektů považují developeři za prostor pro korupci.

Protesty proti mrakodrapům na Pankráci nemají smysl. Výškové budovy, které tam staví developerská skupina ECM, vyhovují nejen současným zásadám výstavby v české metropoli, ale i novému územnímu plánu, který má v Praze platit od roku 2010. Podle něho se mohou obecně stavět výškové budovy jen o dvě patra vyšší, než je průměr okolní zástavby. Vyšší projekty budou podléhat individuálnímu posouzení.

Tuto podmínku splňuje i nový projekt City Epoque na Pankráci, 104 metrů vysoká rezidenční budova tvaru písmene V, pro jejíž stavbu developer ECM nyní získal územní rozhodnutí. Budova za půldruhé miliardy korun, v níž bude 153 luxusních bytů, má třicet pater. Tedy stejně jako sousední kancelářský objekt City Tower.

Výšková regulace podle pater je v územním plánu uvedena vůbec poprvé. Praha tuto metodiku představuje jako jedno z prvních měst na seznamu UNESCO.

Firmy chtějí jasná pravidla

Developeři uznávají, že regulace výstavby je potřebná. "Výškové budovy a celé výškové čtvrti jsou dnes nedílnou součástí moderní architektury a urbanistiky. Nikdo si už třeba nedokáže představit Paříž bez moderní čtvrti La Defense. Jakákoliv regulace by měla splňovat účel dosahování harmonie mezi historickým jádrem a moderními čtvrtěmi a neměla by být pouze zneužívána k jednostrannému "anti-high rise" lobby různých aktivistů," uvedl šéf společnosti ECM Milan Janků.

"Osobně se domnívám, že dosavadní systém koeficientů podlažních ploch byl pro regulaci dostačující a dával majitelům pozemků jasnou představu, jakou výšku domu mohou plánovat. Takto padnou všechny jednotlivé domy do jakéhosi systému výjimek," soudí Zbyněk Passer, člen představenstva Passerinvest Group.

"Podmínka dvou pater uplatněná paušálně pro celou Prahu není podle mého názoru dobrá. Bude-li to v památkové zóně, tak je možné, že i jedno patro navíc je moc. Naopak mezi panelovými věžáky na sídlišti nejsou dvě patra navíc skoro nic," řekl HN architekt Václav Aulický, který se podílel na dokončení výškových budov na pražské Pankráci.

Architekt Vlado Milunić, proslulý jako spoluautor Tančícího domu, považuje rozumné zvyšování hladiny zástavby ve stávající ploše intravilánu za prospěšné. Ušetří se tak zelené plochy na periferii. S takzvaným individuálním posuzováním má špatné zkušenosti.

"U projektu přestavby obytného domu na dům plný kultury jsem narazil s dvorní dvoupatrovou nástavbou dětského baletního studia. Po čtyřech letech nedůstojného handrkování s magistrátem ve chvíli, kdy jsem nerovný souboj vyhrál, investor mimo jiné pro dlouhé schvalování vše skrečoval. Ve stejné ulici jiný investor bez problému v památkové zóně prosadil dvoupatrovou střešní nástavbu s exkluzivními byty na půdorysu dvou domů, které zdemoloval. Kdyby můj investor přistoupil na podobnou dohodu pod stolem, dům plný kultury by ku prospěchu všech už stál," uvedl Milunić.

Formulaci o individuálním posouzení považují odborníci za prostor pro korupci. "Co jiného může znamenat takzvané individuální posouzení v zemi s mírou korupce někde mezi Ghanou a Bangladéšem? Korupce je motorem státní i velké komunální politiky," tvrdí Zbyněk Passer.

"Kdykoliv dochází k individuálnímu posuzování a není předem stanovený transparentní proces s tvrdými pravidly, vzniká prostor pro snahy o ovlivňování výsledku a v krajním případě také prostor pro korupci," řekl HN Janků.

Územní plán má i pozitiva

Koncept nového územního plánu Prahy obsahuje vedle regulace výškových budov řadu dalších zlepšení.

Například bude možné revitalizovat plochy v zastavěných územích beze změn územního plánu. "Míst s již existující infrastrukturou, do nichž lze přinést nový impulz, je celá řada," říká Bořek Votava, ředitel Útvaru rozvoje hlavního města Prahy, který koncept připravuje. Koncept určuje rozvojové plochy města, vylučuje zástavbu nejcennějších území a chrání i menší lokality s hodnotnou zelení. Návrh územního plánu představí Praha v březnu na veletrhu MIPIM v Cannes.

Přečteno: 1678 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Dražeb bytů s hypotékou přibývá
2010-07-01 12:12:54
Převod družstevních bytů do roku 2020
2009-08-11 10:54:57
Přišel čas investovat do nemovitostí
2009-08-05 15:20:33




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu