?> Realitní trh v metropoli se začne vracet k normálu

Realitní trh v metropoli se začne vracet k normálu

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

novinky.cz , 2009-01-23 11:12:30

Finanční krize dopadla i na trh s nemovitostmi. Developeři pozastavují projekty, nové byty se prodávají s výraznými, ale mnohdy pouze optickými slevami, přibývá také prázdných kanceláří. Ani metropole není v tomto směru výjimkou.

Podle odborníků však byty v centru a jeho nejbližším okolí budou v Praze nadále zdražovat – v tomto roce asi o dvě procenta. Problém s navýšením cen ale bude mít řada nově postavených projektů.

„Nemá smysl si nalhávat, že zvýšení ceny novostaveb se bude týkat každého developerského projektu. Češi už dlouho nekupují všechno, co je nové. Stavba musí být z kvalitních materiálů a odpovídat moderním trendům. Prim samozřejmě hraje zajímavý poměr cena versus kvalita,“ říká Aleš Budín, ředitel realitní kanceláře Aaabyty.cz.

Projekty na přání klienta

Společnosti se tak přání klienta budou muset ještě víc přizpůsobit už v počátcích projektu i během vlastní výstavby. Podle Ivany Cikánkové z realitní společnosti Union Partners končí etapa prodávajícího a začíná období kupujícího.

„Klienti budou stále víc vybírat a za své peníze požadovat víc muziky. To, co dříve požadovala pouze movitější klientela, bude nyní běžné i u standardních projektů. Z kvality a nadstandardní služby se pak stane konkurenční výhoda toho, kdo ji dokáže nabídnout,“ říká Cikánková s tím, že konkurenční výhoda ale nejsou jen zlaté kohoutky a mramorové obklady, ale především dokonalá služba a servis. Kdo tak včas dokáže předvídat a řešit potřeby klientů, bude mít úspěch.

Obstát v současné krizi s kvalitním projektem chce i developerská skupina Crestyl, která oznámila pokračování výstavby rezidenčního komplexu v Podbabě v Praze 6. Z plánovaných bytů už jich má dnes téměř polovinu prodanou. Také v Praze 12 začne na jaře výstavba tzv. Modřanského háje s šesti sty bytovými jednotkami.

Ceny panelákových bytů se vrací k normálu

Pokud jde o pokles cen nemovitostí, dá se v Praze předpokládat hlavně u starší panelové zástavby, která neprošla revitalizací, je tady špatné dopravní spojení a hlavně prodávaný byt není v osobním vlastnictví. Při koupi družstevních jednotek mají kupující problém získat od bank úvěry.

Dobrá zpráva je, že ceny panelových bytů klesly během minulého roku z nereálných výšin a vrátily se k relativně normálním hodnotám. Podle sdělení Union Partners se tak tři plus jedna o výměře kolem sedmdesáti metrů čtverečních prodával v roce 2008 za tři a půl miliónu, ve srovnání se současnými 2,7 miliónu Kč.

„Kdo musí neodkladně řešit svou bytovou situaci, má jedinečnou příležitost, právě teď se dá v určitých případech dobře nakoupit nejenom panelový byt, ale případně i ten nový díky možným slevám a benefitům. I v okamžicích jistého ochladnutí trhu je tak nejlepší uložit peníze do nemovitostí,“ tvrdí Ivana Cikánková.

Kancelářské prostory

Praha je také místem, kde má sídlo řada velkých i nadnárodních firem. Zájem o nové kancelářské plochy ale začal klesat už v minulém roce. Zatímco v lednu 2008 jich nemělo nájemce v celém Česku pět procent, v prosinci loňského roku už to bylo devět procent.

„Finanční krize se na straně poptávky projevuje především nejistotou, která panuje hlavně v souvislosti s hospodářskými výsledky jednotlivých firem v budoucnu a začala tak ovlivňovat jejich rozhodnutí o tom, kam svoje kanceláře v metropoli umístit. Někteří potenciální nájemci proto stěhování do nových prostor odložili,“ říká analytik Ondřej Novotný.

Podle sdělení poradenské společnosti King Sturbe rostlo nájemné kancelářských ploch v minulém roce v průměru o pět procent, dva roky před tím spíše stagnovalo.

Průměrná cena za m2 bytové plochy
Městov Kč/2007v Kč/2008
Praha40-48 tisíc47-55 tisíc
Mladá Boleslav25-32 tisíc33-38 tisíc
Benešov25-30 tisíc27-34 tisíc
Kutná Hora18-23 tisíc22-29 tisíc
Příbram19-26 tisíc20-25 tisíc
 Kladno 24-29 tisíc23-29 tisíc
 Nymburk 24-28 tisíc24-33 tisíc

Přečteno: 1536 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Přišel čas investovat do nemovitostí
2009-08-05 15:20:33
Developeři na začátku roku lákají na akční slevy nových bytů
2009-01-08 13:46:26
Zelená úsporám: kde získat informace?
2009-05-06 16:22:57




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu