?> Firmy mění kanceláře, živnostníci jdou do bytů

Firmy mění kanceláře, živnostníci jdou do bytů

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

IHNED.cz - Vladimír Kaláb , 2009-01-27 10:39:54

Čím dál více podniků kvůli krizi opouští své dosavadní kanceláře a hledá levnější prostory. Zjistila to realitní společnost Sting, která má v Česku 33 poboček.

"Za poslední půlrok se trojnásobně zvýšil počet firem, které své kanceláře uvolnily. Prodej kanceláří přitom ve stejném období klesl na polovinu," uvedl Daniel Říman, ředitel divize Sting Commerce.

Sting měl loni do června v nabídce denně sto volných kanceláří, letos v lednu jejich počet neklesá pod 320. V prvé polovině roku firma prodala osm administrativních budov, ve druhém pololetí tři.

"Stěhují se i živnostníci. Opouštějí provozovny a vracejí se do bytů, do kuchyní, kde kdysi začínali," dodal Říman.

Stěhování zaznamenal i Miroslav Somr, ředitel společnosti AAAIndustry.cz.

"Důvodem je především snaha najít prostory s nižším nájemným. Očekávání poptávajících zatím neodpovídají požadavkům majitelů. Ale situace se začíná měnit. U nových kancelářských prostor došlo ke snížení zájmu o dvacet procent," řekl Somr.

Pokles zájmu potvrzuje Eva Gloserová, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí poradenské firmy King Sturge: "Jednání s potenciálními nájemci se prodlužují a jsou relativně křehká."

Mezi menšími firmami převažuje zájem o kancelářské plochy od 80 do 150 čtverečních metrů. Nejnižší poptávka, a to i v atraktivních lokalitách, je po prostorách větších než 200 čtverečních metrů. Jen v Praze bylo na začátku letošního roku prázdných tisíc takových kanceláří.

"Mnohé kanceláře dnes zejí prázdnotou hlavně proto, že majitelé stále drží ceny. Není už ale proč vyčkávat, s cenou budou muset jít dolů," uvedl Říman.

V některých lokalitách už začalo průměrné nájemné menších kanceláří klesat. V Praze například o desetinu na 3800 korun za čtvereční metr ročně, v Hradci Králové také o desetinu na 1800 korun, v Brně o osm procent na 2200 korun, v Pardubicích o pět procent na 2000 korun za čtvereční metr ročně.

Přečteno: 1918 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Sledování změn na Katastru nemovitostí za 200 Kč
2013-11-25 09:38:47
Rozšíření služeb Realitní Portál s.r.o.
2010-07-29 10:06:28
Vláda zvyšuje poplatky, skokově zdraží stavební povolení, pasy, poplatky soudu či katastru
2011-05-25 09:44:00




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu