?> Hypotéky vedou nad stavebním spořením. Prozatím

Hypotéky vedou nad stavebním spořením. Prozatím

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iDNES.cz , 2009-01-29 15:47:09

Každý, kdo potřebuje získat úvěr na vlastní bydlení, řeší otázku, zda zvolit stavební spoření nebo hypotéku. A stále častěji volba padá na stavební spoření. Čas ukáže, zda budou stavební spořitelny financovat bydlení více než hypoteční banky.

Stavební spoření, nebo hypotéka?

Volba mezi stavebním spořením a hypotékou není jednoduchá. Mezi lidmi je vžitý názor, že stavební spoření se hodí spíše pro menší úvěry, a na druhou stranu hypotékou se lépe financují vyšší výdaje. Stavební spořitelny ale dělají vše pro to, aby tento mýtus rozbily.

Chce-li klient čerpat řádný úvěr ze stavebního spoření, musí plánovat dostatečně dopředu. Musí spořit nejméně 2 roky, naspořit podle tarifu řádově 30 procent cílové částky a dosáhnout dostatečně vysokého hodnotícího čísla. V nabídce stavebních spořitelen jsou ale i překlenovací úvěry, kde zájemce o peníze čekat nemusí.

V loňském roce rostly úrokové sazby hypoték. Do úrokových sazeb stavebních spořitelen se však růst příliš nepromítl. U řádných úvěrů ani nemohl, jejich výše je zakotvena ve smlouvě o stavebním spoření od jejího uzavření. To je ostatně jedna z konkurenčních výhod stavebního spoření oproti hypotékám, úroková sazba je fixována nejen po celou dobu splácení úvěru, ale ještě minimálně dva roky před jeho čerpáním.

A tak zatímco hypoteční banky hlásily propad úvěrových obchodů, stavební spořitelny měly žně.

Hypotéky získaly díky klesajícím sazbám

Hypoteční úvěry jsou v současnosti oblíbeným nástrojem financování bydlení. Jsou přibližně dvakrát oblíbenější než úvěry ze stavebního spoření.

Za propadem podílu stavebního spoření je možné nalézt několik důvodů. Hlavním z nich je bezpochyby pokles úrokových sazeb, který trval až do roku 2006. Nemalou roli ale jistě sehrály i další aspekty. Hypoteční banky velmi pružně reagovaly na poptávku a zaváděly hypotéky, které umožňoval rostoucí trh nemovitostí. Ve vrcholu růstového trhu banky nabízely i 130% hypotéku. Tomu stavební spoření nemohlo konkurovat.

Nyní ale úrokové sazby hypoték vystoupaly na úroveň počátku roku 2003 a tím se stavební spořitelny dostaly opět ke slovu. Zatím ne nijak výrazně. Statistika totiž sleduje celkové poskytnuté úvěry a hypotéky jsou přeci jen poskytovány ve větším objemu a s delší splatností. Refinancování hypotéky úvěrem ze stavebního spoření ještě není příliš zažité.

K převážení objemu poskytnutých úvěrů asi zřejmě hned tak nedojde. Důvodem jsou mimo jiné i limitované zdroje stavebních spořitelen. "Naše stavební spořitelna má poměr mezi úvěry a vklady ve výši přes 70 procent," uvedl Manfred Koller, místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny, v rozhovoru pro Hypoindex.cz a doplnil: "Nyní za dva měsíce poskytujeme tolik úvěrů ze stavebního spoření kolik dřív za celý rok."

Přečteno: 1703 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Vláda zvyšuje poplatky, skokově zdraží stavební povolení, pasy, poplatky soudu či katastru
2011-05-25 09:44:00
Cerge: Ceny nemovitostí jsou nadhodnocené, očekává se jejich snížení
2009-02-25 08:49:22
Ceny bytů budou klesat až na úroveň roku 2006
2009-03-23 14:20:53




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu