?> Jak se vyvarovat chyb při koupi nemovitosti

Jak se vyvarovat chyb při koupi nemovitosti

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iHNED.cz , 2009-02-02 09:29:55

Kupujete-li nemovitost, přečtěte si, jak se vyhnout obloukem velkým nepříjemnostem.

To byl drahý omyl. Taková slova by nechtěl vypustit žádný kupující. V případech, kdy do nemovitosti často vkládáme své celoživotní úspory, úsilí a sny, se není čemu divit. Peníze, čas, nervy. To vše a mnoho dalšího může být v jediném okamžiku zmařeno, pokud nebudete přiměřeně opatrní a soudní.

1. Než začnete hledat nemovitost zajistěte si financování

Není nic horšího, než když složíte zálohu na nemovitost, ze které jste nadšeni a pak na ni nezískáte financování, nebo se financování pozdrží a záloha propadne. Nebo prodávající spěchá a je ochoten kvůli tomu jít s cenou dolů. A vy promarníte příležitost!

2. Financování si zajistěte přes profesionálního poradce

Nezávislí finanční poradci, kteří se oboru věnují 100 % pracovního času, dokáží zajistit nejvýhodnější financování a ušetřit peníze. Buďte k nim upřímní a nezatajujte finanční resty. Poradci jsou zvyklí řešit takové problémy. Nechcete přeci, aby vám banka den před podpisem smlouvy zvedla úroky, protože jste něco zatajili? Splácení by se pak pěkně prodražilo.

3. Porovnejte vybranou nemovitost s cenami okolních podobných nemovitostí

Berte nemovitost i jako investici. Nechcete-li zrovna koupit palác,postavený Gaudím, nepřeplácejte pouze proto, že se vám nemovitost „strašně moc líbí". Protože v okolí budou stejně pěkné nemovitosti za méně peněz. Myslete na dobu, kdy budete třeba muset prodávat. Pokud máte makléře požádejte ho, ať vám připraví analýzu cen a stavu nemovitostí v okolí.

4. Proveďte podrobnou inspekci stavu nemovitosti

Zeptejte se prodávajícího na závady. Pak proveďte inspekci. Nejlépe se stavebním odborníkem. V případě, že odhalíte nedostatky, žádejte po majiteli opravu nebo slevu z ceny. Berte jako fakt, že majitelé neradi mluví o skutečném stavu a někdy přímo lžou a maskují skutečnost. Každá nemovitost vyžaduje údržbu a většina majitelů ji zanedbává. Nenechte se zmást novými nátěry, omítkami nebo vybavením.

5. Prověřte si prodávajícího

Zeptejte se proč prodává, poptejte se sousedů. To vám napoví, jak postavit strategii vyjednávání či zda rovnou neodstoupit od smlouvy. Charakter majitele se podepíše i na stavu nemovitosti. V případě novostaveb se podívejte na reference. Pokud již firma něco postavila, zeptejte se majitelů, kteří si již od stavebníka koupili na kvalitu a reklamace. V době zpomaleného trhu si dejte pozor, pokud máte platit větší částky předem.

6. Udělejte si průzkum lokality, zda vyhovuje vašemu životnímu stylu

Potřebujete mít blízko doktora, školu, školku, práci? Nebo nechcete platit za dopravu? Máte rádi klid či ruch velkoměsta?

7. Zvažte strategii koupě dle vašich schopností a možností

Pokud nemovitostem nerozumíte, najměte si makléře. Nezapomeňte, že makléř, který má smlouvu s prodávajícím zastupuje jeho zájmy, ne vaše. Takže na jeho rady nedejte. Spíš si najděte toho, který bude zastupovat vás a pomůže vám s celým procesem. Pokud si budete vše zařizovat sami, obklopte se týmem odborníků a doplňte si znalosti.

8. Neberte si "sousto", které bude nad vaše síly

Zvažte, co od nemovitosti potřebujete a co nikoli. Budou přibývat členové domácnosti? Jste single? Kolik peněz vám zbude na život po splátkách úvěrů?

9. Uvažujte dlouhodobě

Dnešní stav trhu nemovitostí není vhodný pro krátkodobé nákupy. Pokud si nejste jisti, že nemovitost chcete vlastnit aspoň dalších pět let, nekupujte.

10. Nevěřte nikomu, vše si zkontrolujte a vše dohodnuté "dejte na papír"

Co není napsané neexistuje. Kdyby každý udělal to, co řekne, nepotřebovali bychom právníky ani soudy. Kdo bude platit náklady spojené s převodem, jaký nábytek prodávající zanechá na místě atd.

11. Pojistěte se.

Proti škodám plynoucím z titulu nemovitosti. Pokud si berete hypotéku, zařiďte si životní pojištění. Pojistěte nemovitost. Nikdy nevíte, co vám život přinese.

Přečteno: 1517 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

K prodeji bytu přizvěte odborníky. Vyhnete se problémům
2009-04-09 10:19:54
Byty stavěné na pronájem
2009-08-10 10:59:20
Průkaz energetické náročnosti. Byt a dům už bez něj zřejmě neprodáte
2012-03-28 10:42:56




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu