?> Prodeje realitních kanceláří se snížily až o pětinu

Prodeje realitních kanceláří se snížily až o pětinu

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

sreality.cz , 2009-03-13 09:16:24

Realitní kanceláře pociťují na tuzemském trhu v průměru pokles prodeje nemovitostí téměř až o 20 procent. Více jak polovina makléřů naopak zaznamenává rostoucí poptávku po pronájmech. Vyplývá to z průzkumu společnosti GoHome.cz mezi realitními kancelářemi na tuzemském trhu. Firma oznámila svůj vstup na realitní trh v České republice.

Snížení prodejů potvrdilo 74 procent oslovených obchodníků s nemovitostmi. Nejnižší pokles zaznamenali v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde se prodeje bytů a domů snížily o devět procent. Až o 50 procent se naopak propadla poptávka na Vysočině.

Realitní kanceláře také potvrdily, že prodávající jsou ochotní jít až v 86 procentech případů s požadovanou cenou dolů. Prodejní ceny jsou tak prý v současnosti nejčastěji o tři až pět procent nižší než ceny nabídkové. Nejčastěji snižují cenu prodejci na Vysočině, v Jihočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a v Praze. K minimálním změnám prý naopak dochází v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Prodejci nemovitostí očekávají ve více než 64 procentech případů, že ceny se na realitním trhu budou v následujících šesti měsících dále mírně snižovat. Zbytek očekává spíše stagnaci. Snížení prodeje prý zatím realitním kancelářím alespoň zčásti nahrazuje vyšší poptávka po pronájmech, kterou zaznamenalo až 55 procent oslovených makléřů. "V tuto chvíli je tendence víc pronajímat, než prodávat," poznamenal mediální zástupce GoHome.cz Jiří Holub.

Zvýšený zájem o pronájmy až o třetinu potvrzují také další odborníci na realitní trh. "Evidujeme zvýšení poptávky oproti minulému roku ve výši o zhruba 20 až 30 procent více klientů hledajících bydlení v pronájmu," řekl šéf realitní kanceláře Hot Reality Plus Radim Koliba. Současně se však prý k pronájmu nabízí meziročně více bytů, zvláště ze strany lidí, kterým se byt nepodařilo prodat.

Společnost GoHome.cz uskutečnila průzkum mezi 57 realitními kancelářemi v České republice. Původem chorvatská firma provozuje stejnojmenný internetový portál, který jen v Česku obsahuje již více než půl milionu nemovitostí. Vyhledávání na něm prý funguje i v přirozeném jazyce a má být založeno na stejném principu jako vyhledávač Google. Kromě některých zemí bývalé Jugoslávie a Česka působí firma například i v Itálii a plánuje expanzi i do dalších zemí Evropské unie.

Přečteno: 2066 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Základy investování do nemovitostí
2009-01-06 09:53:13
Krize přivedla společnost Artexa do insolvence
2009-01-14 13:21:37
Banky vám zpětně proplatí vaše náklady investované do nemovitosti
2009-01-29 15:55:26




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu