?> Ceny bytů budou klesat až na úroveň roku 2006

Ceny bytů budou klesat až na úroveň roku 2006

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Aktuálně.cz , 2009-03-23 14:20:53

S nákupem domu nebo bytu se vyplatí ještě počkat. Pokles trhu s takzvanými rezidenčními nemovitostmi by měl letos podle odborníků přinést až dvacetiprocentní pokles cen starších bytů, novostavby pak čeká snížení ceny o pět až patnáct procent oproti loňskému roku.

Zjistily to ve své rozsáhlé studii společnosti Deloitte a Hyposervis.

Současný pokles trhu s byty a domy, který začal stagnací cen už v loňském roce, tak podle nich nemá na svědomí jen ekonomická krize.

„V posledních dvanácti měsících se projevuje vyrovnání nepřirozeného růstu trhu s nemovitostmi pro bydlení i trhu hypotečního z roku 2007. Tento růst souvisel se zvýšením DPH na bytové stavby," představil zjištění studie Filip Endal ze společnosti Deloitte.

Trh se vrátí o dva roky zpět

Výkyvy na realitní trhu s bydlením - jak poptávky, tak ceny - jsou podle něj ve světě běžné a kupující i developeři si na něj budou muset zvyknout. Svým dílem však samozřejmě přispěla i hospodářská krize. Proto odborníci předpovídají, že poptávka po bydlení i hypotékách bude v letošním roce ještě klesat.

„V důsledku přirozeného poklesu poptávky i dopadů finanční krize se tak trh vrátí zhruba na úroveň roku 2006," podotkl Endal. Česká republika je na tom však stále lépe než řada dalších evropských zemí.

„Český hypoteční trh je na rozdíl například od Maďarska, Islandu nebo balkánských zemí založen na domácí měně, a zůstal tak uchráněn kurzových šoků a s nimi spojených dopadů na schopnost splácení držitelů hypoték," upozornila studie.

Problémům je třeba předejít

Studie obou společností se nezabývala pouze současnou situací a předpovědí jejího vývoje, ale také navrhuje opatření, která mají předejít hlubším problémům.

„Dopady případné deprese z propadu rezidenčního trhu, které by dolehly zejména na střední třídu, by mohly mít velmi negativní vliv na celou ekonomiku. Zatím je trh ve fázi, kdy se dá problémům aktivně předejít a na zformulování konkrétních doporučení a definici nástrojů k oživení trhu jsme se také v naší studii zaměřili," uvedl Endal.

Studie navrhuje například zavedení širších garančních pojištění proti neschopnosti splácet z důvodu ztráty zaměstnání, zřízení státní garanční agentury nebo změnu státní finanční podpory hypoték. Pokračující pokles trhu s rezidenčními nemovitostmi by totiž měl nežádoucí dopad na celou ekonomiku. Naopak jeho nastartování by mohlo být impulzem, který popostrčí Českou republiku z ekonomické krize ven.

Přečteno: 1781 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Zlevňují se další byty, slevy mohou pokračovat
2009-02-25 08:52:57
Ceny bytů dál padaly, nejhorší bydlení zlevnilo nejvíc
2009-07-28 11:18:12
Krize přivedla společnost Artexa do insolvence
2009-01-14 13:21:37




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu