?> Domácnosti mohou získat dotace na úspory energie

Domácnosti mohou získat dotace na úspory energie

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz , 2009-04-09 10:03:43

Ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík (SZ) včera představil program "Zelená úsporám", který domácnostem nabídne dotaci na zateplování či výměnu kotle. Letos by měl program nabídnout deset miliard korun, v příštích třech letech dalších až 15 miliard korun. Podle náměstkyně ministra Rut Bízkové úřad očekává v příštích měsících zájem zhruba 40 000 žadatelů. Ministerstvo přispívalo na ekologické vytápění i v uplynulých letech, dotaci ale mohlo získat jen 2000 žadatelů ročně.

Peníze na nynější program si Česko opatřilo prodejem volných emisních kreditů Japonsku. Dotaci mají žadatelé dostat zhruba do dvou měsíců od podání přihlášky. Státní fond životního prostředí (SFŽP) bude od 22. dubna přispívat na podporu instalací pro vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie. Další příspěvky půjdou na zateplování u rekonstrukcí a u novostaveb.

Výše dotace se bude odvíjet od plochy zateplovaného domu. Na komplexní zateplení staršího domu může žadatel dostat až 1950 korun na metr čtvereční podlahové plochy do maximálně poloviny celkových nákladů. Na dílčí zateplení 850 korun na metr čtvereční podlahové plochy. Na přechod vytápění ze zdrojů na tuhá a kapalná fosilní paliva a elektrického vytápění na zdroje na biomasu s nízkými emisemi mohou lidé dostat příspěvek až 60 procent nákladů do maxima 80 000 korun. Podpora se bude týkat také tepelných čerpadel, solárních systémů na ohřev vody a ohřev vody a přitápění. Pokud se rozhodne domácnost zateplovat i vyměnit kotel, získá bonus 20 000 korun navíc.

U bytových domů bude stát přidávat na komplexní zateplení 1350 korun na metr čtvereční do výše poloviny celkových nákladů, na dílčí zateplení bude příspěvek činit 600 korun na metr čtvereční do poloviny celkových nákladů. Pokud bytový dům přejde na ekologické vytápění, může dostat 25 000 korun na jeden byt do výše poloviny celkových nákladů. Bonus pro kombinaci opatření bude pro bytové domy činit 50 000 korun.

Pro novostavby je stanoven u pasivního rodinného domu příspěvek pro majitele 220 000 korun. U bytových domů může první majitel bytu získat 140 000 korun.

Do programu ministerstvo nakonec také zahrnulo dotace na změnu vytápění panelových domů, na zateplování paneláků ale přispívat nebude, protože podobný program má ve své agendě ministerstvo pro místní rozvoj.

Žádat o dotace mohou vlastníci rodinných a bytových domů, fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, obce i podnikatelské subjekty. Žádosti budou přijímat krajská pracoviště SFŽP a také některé banky. Ministerstvo vypsalo na jejich služby výběrové řízení, jehož výsledky mají být známy 17. dubna. Bursík počítá, že se přihlásí tři až osm bank. Ty budou současně nabízet poskytnutí úvěru na pokrytí zbývající části investice.

Žadatelům o dotace bude k dispozici bezplatná informační linka 800 260 500 a webové stránky www.zelenausporam.cz.

Přečteno: 1781 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Spolupráce s IMG a.s.
2012-07-18 14:38:42
Byty zlevňují - čím dál víc
2009-02-25 08:54:51
Ústavní soud: Majitelé domů mohou zpětně požadovat vyšší nájmy
2009-01-23 10:31:12




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu