?> Zájem upadá, ceny chalup jdou dolů

Zájem upadá, ceny chalup jdou dolů

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz - Olga Skalková , 2009-05-21 11:45:10

Za ceny před krizí jsou chaty a chalupy skoro neprodejné. Slevy teď podle makléřů nejčastěji dosahují 10 až 20 procent.

V Česku ve srovnání s loňskem výrazně ubývá zájemců o vlastní chatu nebo chalupu. Zatímco před rokem Češi často na inzerát nestačili ani zareagovat a nemovitost byla pryč, teď jsou majitelé chat v opačné pozici. Nabídka víkendového bydlení převyšuje poptávku, a to je situace, která v mnoha místech vede ke snížení cen.

"Nic moc se na trhu nehýbe. Za původní cenu, kterou si vymyslí majitel, se chata prodá jen málokdy. Vloni jsem prodal chatku s dvěma místnostmi a vlastním pozemkem za 980 tisíc korun, teď mám tři podobné za 600 až 700 tisíc a nic," říká například Richard Mrkvík z BV Reality, která působí v oblíbených rekreačních místech v okolí Prahy.

Oslovení makléři, kteří sázeli na oživení prodejů s tradičním začátkem rekreační sezony v dubnu, neskrývají zklamání.

"Ceny šly dolů proti loňsku minimálně už o dvacet procent, ale odezva kupujících je daleko slabší než vloni," popisuje situaci například Šárka Svobodová z liberecké pobočky firmy Senza reality.

Obdobné zkušenosti mají i makléři z realitní firmy Tana z vývoje v okolí Hradce Králové, kde šly ceny meziročně dolů o desetinu. "Vloni jsme prodali chaty do dvou milionů korun za jeden dva měsíce, teď je to problém," říká makléř Marek Blaha. Meziroční snížení cen minimálně mezi deseti až dvaceti procenty potvrdila většina oslovených makléřů.

Podle analýzy realitní společnosti Sting je průměrný meziroční pokles poptávky po rekreačních nemovitostech napříč Českem zhruba o pětinu. "Vůbec největší, až padesátiprocentní pokles poptávky zaznamenáváme u luxusních apartmánů například v Krkonoších a Jizerských horách," říká šéf Stingu Michal Pitucha.

Největší šanci prodat za nezměněnou cenu jako před krizí mají podle makléřů majitelé chat a chalup v horských oblastech, jako jsou Krkonoše a Jizerské hory. "Poptávka se sice snížila až o třicet procent, ale ceny víceméně zůstaly, protože občas k prodejům přece jen dochází," tvrdí makléř z vrchlabské kanceláře firmy Tana, který si nepřál uvést jméno.

K ochladnutí poptávky a snížení cen přispěly obavy lidí z nejistoty v zaměstnání i mnohem přísnější podmínky bank. Ve většině z nich už není možné získat půjčku na celou hodnotu kupované nemovitosti. "Vloni si devadesát procent klientů kupovalo chaty na hypotéky, ale letos se jim tak vysoký úvěr nepodařilo získat," říká Svobodová. Například Česká spořitelna od minulého měsíce poskytne hypotéku maximálně jen do 70 procent a nejvíc půjčí dva miliony korun. Bankéři tyto hypotéky považují za rizikovější, protože jejich splácení není pro majitele tak životně důležité jako trvalé bydlení. Podle odborníků by ale ještě zájemci o chaty a chalupy měli ještě s nákupem počkat. Jejich ceny jsou díky silné poptávce z minulých let vyšponované a budou se ještě snižovat.

"Ceny rekreačních nemovitostí budou po celý zbytek roku pod cenovým tlakem, protože nabídka bude stále převyšovat poptávku. Ceny budou dále klesat," říká Milada Kadlecová z brněnského Institutu regionálních informací.

V posledních pěti letech, kdy ekonomika prosperovala a banky rozjely hypotéky, se ceny zvyšovaly každoročně o deset procent.

Přečteno: 2058 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Novopečení vlastníci nemovitostí musí do konce ledna podat přiznání
2012-01-16 10:04:56
Největší pokles cen zaznamenaly panelové byty
2009-07-28 11:28:34
Sledování změn na Katastru nemovitostí za 200 Kč
2013-11-25 09:38:47




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu