?> Zlevnění hypoték nepřichází, trh se propadl o třetinu

Zlevnění hypoték nepřichází, trh se propadl o třetinu

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Aktuálně.cz , 2009-07-28 11:16:53

Hypoteční banky výsledky roku 2008 určitě nezopakují. V prvním pololetí letošního roku sice poskytly přes 23,5 tisíce úvěrů za více než 40 miliard korun, nicméně za loňskými čísly zaostávají o jednu třetinu.

V červnu banky poskytly 4764 hypoték v celkovém objemu 8,109 miliard korun. V porovnání s předchozím měsícem jde sice o 16procentní nárůst, jenže červen patří každoročně mezi nejsilnější měsíce a v porovnání s loňským rokem jde jen o dvě třetiny tehdejších červnových čísel.

Úrokové sazby bez výraznějších změn

Průměrná úroková sazba v letošním červnu mírně vzrostla na úroveň 5,55 %. Lví podíl na mírném posunu směrem vzhůru měly především hypotéky s pětiletou fixací. Ty oproti květnu 2009 v průměru zdražily o 0,05 setin procentního bodu. K mírným poklesům došlo naopak u hypoték s kratší dobou fixace.

Největší podíl (48 %) na celkovém objemu poskytnutých úvěrů mají stále pětileté fixace, patrný je však nárůst zájmu o tříleté fixace - jejich podíl v červnu činil 32 %.

Kde lze aktuálně ušetřit?

ČSOB snížila svou standardní nabídkovou úrokovou sazbu hypoték na 5,09 %. Speciální letní nabídka se vztahuje na hypotéky s pětiletou fixační dobou a maximálně 85 % hodnoty zastavené nemovitosti. Kromě toho banka umožní předčasné splacení úvěru zdarma klientům žádající o dotaci v rámci programu Zelená úsporám.

Česká spořitelna nabízí klientům pojištění pro případ neschopnosti splácet úvěr na půl roku zdarma. Pojištění se vztahuje na Ideální hypotéky ČS a podmínkou je uzavření smlouvy v termínu od 3. července do 30. září 2009. Poplatkové prázdniny se vztahují na všechny nabízené varianty pojištění.

V návaznosti na ekologický program Zelená úsporám představují i další komerční banky své zvýhodněné "zelené úvěry". V červnu svou Zelenou hypotéku představila Hypoteční banka. V rámci této nabídky mají klienti zaručenou bezplatnou mimořádnou splátku úvěru až do výše dotace nebo bezplatné nedočerpání úvěru až do výše dotace.

Úrokové sazby hypoték jsou však pouze jednou stranou mince čítající náklady na úvěr. Proti nim stojí poplatky s úvěrem spojené.

Přečteno: 1704 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Vláda zvyšuje poplatky, skokově zdraží stavební povolení, pasy, poplatky soudu či katastru
2011-05-25 09:44:00
Prodat byt v paneláku trvá měsíce
2009-02-27 09:46:24
Ministerstvo vnitra ČR se zbavuje nemovitostí
2010-03-26 14:35:46




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu