?> Z krize těží makléři

Z krize těží makléři

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz , 2009-08-05 15:18:30

Horší přístup k úvěrům žene lidi do poradenských firem. Ty přibírají zaměstnance a plánují další expanze.

Makléři na burze

Hypotéky v Česku zažívají krušné časy. Češi si za pololetí vyřídili úvěry na bydlení za zhruba čtyřicet miliard korun, jenže proti prvním šesti měsícům roku loňského je to pokles o více než třetinu. Banky zpřísnily podmínky jejich poskytování, lidé se obávají o práci a nechtějí se tolik zadlužovat. Přesto všechno se na tuzemském trhu stále lépe daří hypotečním makléřům, tedy zprostředkovatelům úvěrů a jejich firmám.

S tím, jak jsou hypotéky méně dostupné, musejí klienti více "hledat". "Více přemýšlejí, zamýšlejí se nad produktem, nad jeho parametry, ale také nad tím, komu svěří jeho vyřízení. Trh je o třetinu níže než loni, makléři mají ale totožnou produkci - zvyšuje se tedy jejich tržní podíl," vysvětluje manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Horáková Krištofová.

Optimismus na trhu

Není tedy divu, že makléřů nyní neubývá, ale přibývá. V březnu vznikla například firma Clever, která chce do konce příštího roku najmout až osm set nových poradců po celé republice. V současné době přitom pro ni pracuje 150 lidí. Nejsou to ale konečné plány. "Kromě hypoték bychom chtěli rozšířit služby i na poskytování pojištění a investičních produktů," plánuje ředitel firmy Robert Tomeš.

Ani konkurenti se ale nehodlají v krizi nijak omezovat. Společnost Gepard Finance rozjela nedávno projekt franšízových poboček a svůj koncept rozšiřuje dál. Z původních devíti poboček firmy je nyní pětadvacet na bázi franšíz a o dalších 40 se nyní jedná. "Do tří let bychom se rádi dostali na tři sta," prozrazuje smělé vize šéf Gepardu Jan Kruntorád.

Firma se přitom nezaměřuje na refinancování stávajících hypotečních úvěrů, pětadevadesát procent obchodů představují úvěry nové. "Za pololetí máme zhruba stejné výsledky jako loni, v objemu asi dvě miliardy, ale do konce roku se to ještě zlepší," věří Kruntorád potenciálu trhu. Optimistické plány mají i další makléři. Například Hyposervis ještě loni na podzim propouštěl, teď už dva měsíce přijímá nové zaměstnance. Nyní má firma třicet internistů a patnáct externistů mimo Prahu. Do konce příštího roku by pro společnost mohlo pracovat podle odhadů šéfa Milana Ročka až sto lidí včetně těch na Slovensku.

Prozatím dvanáct poboček v Česku má i makléřská firma Simply, do budoucna by jich mělo být mezi stovkou až dvěma. A zatímco nyní ve vedení a v obchodě pracuje asi 640 lidí, do budoucna by se měl počet aktivních obchodníků zdvojnásobit. "Nedojde-li k nějakému krizovému scénáři, kdy banky přestanou úplně půjčovat a nepřestanou s makléři spolupracovat," připouští výkonný ředitel Simply Jan Urban. Pozadu nechce zůstat ani Sophia Finance, která chce dovést své zprostředkovatele do všech krajských měst. Počet poradců se má ze 70 zvýšit na 120 do konce příštího roku. "Krize pro nás znamená příležitost získat kvalitní poradce a nové klienty, když se makléř umí přizpůsobit změnám na trhu," přidává se Zdeněk Sluka, šéf Sophia Finance.

Přetlak mezi malými

Každá pátá hypotéka je v současné době zprostředkovaná některým z členů Asociace hypotečních makléřů. "Nepřehlednost trhu přivádí k makléřům stále více lidí. Domnívám se, že zavedení makléři se nemusejí o svou existenci bát," říká Horáková Krištofová.

Určitý přetlak je ale mezi drobnými zprostředkovateli (loni jich bylo odhadem až 40 tisíc), kteří nabízejí produkty jedné dvou bank a tuto činnost provádějí spíše jako vedlejší přivýdělek. Ti pak z trhu mohou do budoucna zmizet.

"Je pravděpodobné, že mnozí z nich činnost ukončí sami, protože hypotéky pro ně již nejsou tak jednoduchým a lukrativním byznysem jako v letech 2006 až 2008," dodává Horáková Krištofová. S některými již banky navíc přestaly spolupracovat.

Přečteno: 1746 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Majitelé novostaveb začnou platit daň z nemovitosti
0000-00-00 00:00:00
Počet transakcí s rozestavěnými byty se loni snížil o 11 pct
2009-02-05 09:39:35
Experti: Ceny bytů do roka klesnou až o pětinu
2008-12-31 17:44:16




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu