?> Družstevní bydlení v Česku zažívá po letech renesanci

Družstevní bydlení v Česku zažívá po letech renesanci

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz , 2010-12-14 13:38:57

Družstevní bydlení, které za minulého režimu představovalo prakticky jedinou možnost, jak přijít "k vlastnímu" bytu, slaví triumfální návrat. Developeři ve snaze zvýšit skomírající prodej začali zařazovat družstevní byty do svých nabídek. A poptávka po družstevním bydlení předčila jejich očekávání.

Například developer bytového projektu Brněnská pole začal nabízet prodej bytů jak do osobního, tak družstevního vlastnictví. Výsledek? Zájem o družstevní byty je ve třetí etapě projektu ve Šlapanicích u Brna dvojnásobně vyšší než o byty do osobního vlastnictví. "Je to pro klienty zajímavá forma financování," řekl HN jednatel developerské Brněnská pole Invest Vlastislav Sedlář. Na družstevní byty totiž dosáhnou i klienti jako důchodci či malí živnostníci, jejichž příjmy by nestačily na získání hypotéky pro koupi bytu do osobního vlastnictví. Žadatelem o úvěr je místo nich družstvo, kterému pak družstevník byt postupně splácí.

S pilotním projektem výstavby bytového domu s družstevními byty přišlo v Praze i největší bytové družstvo v Česku - SBD Pokrok. "Paradoxně až současná krize na realitním trhu dala zelenou družstevnímu financování," míní Vladimír Kremel, jednatel realitní kanceláře Bydlíte.cz, která byty prodává.

Přečteno: 1 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Průměrná cena nájmu bytu v Praze
2010-02-15 12:55:56
O prodeji bytů rozhodují víc ceny než lokalita
2009-01-14 09:25:52
Developeři znovu objevili družstevní byty, lépe se prodávají
2010-12-14 13:43:53




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu