?> Realitní sítě kontrolují v ČR už asi pětinu kanceláří

Realitní sítě kontrolují v ČR už asi pětinu kanceláří

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

sreality.cz , 2009-09-17 10:16:53

Kolem 20 procent realitních kanceláří je už na tuzemském trhu pod kontrolou nemovitostních sítí. Těch v Česku působí přibližně třicet. Na diskusním setkání internetového časopisu Stavební fórum to řekl ředitel Českého institutu pro franchising (ČIFRA) Jaroslav Tamchyna.

V Česku je na trhu v současnosti podle dat Asociace realitních kanceláří ČR přibližně 2000 až 3000 realitních kanceláří, živnostenských oprávnění je v oboru ale až kolem 40.000, uvedl prezident asociace Jaroslav Novotný. Podle Tamchyny mají realitní sítě na českém trhu šanci získat dominantní postavení.

Prostředí realitních kanceláří v Česku se v minulých letech vyznačovalo značnou roztříštěností. Krize však podle ředitele franšízové asociace urychlila proces koncentrace trhu, kdy řada menších hráčů vstupuje pod značky mezinárodních řetězců. "Na trhu pokračuje výrazné přeskupování," poznamenal Tamchyna.

"Realitní kanceláře vznikaly v České republice na koleni, nikdo je podnikat neučil a dnes potřebují další impulz pro svůj růst," připojil se obchodní ředitel sítě Century 21 Petr Suchánek. Oba odborníci se současně shodli, že to budou právě sítě, které budou na trhu určovat standardy, ať už v hodnocení makléřů, v technologiích nebo ve výzkumu trhu.

Největším hráčem je v Česku Re/Max, který na tuzemský trh vstoupil v roce 2005. V Česku má nyní v různé fázi otevření 155 kanceláří, práci dává přes 1200 makléřům. Od loňského roku působí v tuzemsku i americká síť Century 21. Podle jejího obchodního ředitele aktuálně prodala 40 licencí, v Praze má v různé fázi otevření 15 kanceláří.

Na českém trhu z mezinárodních realitních sítí podniká například také americká Era, italská Tecnocasa nebo společnost Sotheby's International Realty, která se zaměřuje na luxusní nemovitosti. Další mezinárodní sítě podle ředitele ČIFRA "klepou na dveře".

Ambicemi ale nešetří ani původem domácí řetězce. Například M&M reality holding na začátku srpna spojil síly s britskou realitní a stavitelskou společností House Building Capital. V tomto případě to ale není kapitálové propojení, ale sjednocení nabídky obou firem. Své vlastní sítě budují v Česku také například realitní kanceláře Mexx Reality nebo Sting.

Přečteno: 2398 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Prodat v Česku byt je problém. Trh se propadl o třetinu
2008-12-31 17:35:49
Kupující bude platit Daň z převodu nemovitosti
2013-08-09 11:39:43
Na vklad do katastru bude od ledna povinný jednotný formulář
2013-01-01 12:27:08




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu