?> Na vklad do katastru bude od ledna povinný jednotný formulář

Na vklad do katastru bude od ledna povinný jednotný formulář

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Novinky.cz , 2013-01-01 12:27:08

Všichni majitelé nemovitostí, kteří budou od ledna 2013 podávat návrh na vklad vlastnického či jiného práva do katastru nemovitostí, musí použít jednotný formulář. Ten je uveden na webových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (www.cuzk.cz), sdělil Právu předseda úřadu Karel Večeře.

Už nyní byl tento formulář všem zájemcům k dispozici, ale jeho použití bylo zatím jen dobrovolné. „Na konci prosince skončí jednoroční zkušební ověřování formuláře a bude se muset používat povinně,“ uvedl Večeře.

Smyslem jednotného formuláře je podle něho především usnadnit všem vlastníkům nemovitostí podání návrhu na vklad a pomoci v tom, aby poskytli katastru všechny zákonem požadované informace a na nic nezapomněli. Pokud totiž v jejich návrhu chybí nějaká podstatná náležitost, musí návrh doplnit, což jim i úřadu přidělá práci navíc.

Chyby nejvíc v Praze

„Chybovost byla až dosud poměrně velká, nejvyšší je v Praze. Až pětinu návrhů zde totiž musí vlastníci doplňovat,“ vysvětlil Večeře.

Podle něho se nejčastěji zapomíná na uvedení rodného čísla a přesné označení nemovitosti. Nestačí, jak se někdo chybně domnívá, že tyto informace jsou obsaženy například v přiložené kupní smlouvě.

Používání jednotného formuláře by mělo chybovost do značné míry omezit, protože vlastníka příslušná kolonka navede k tomu, co musí vyplnit.

„Je to takzvaná chytrá aplikace, která napovídá, co a jak udělat, a de facto vede vlastníka při jeho vyplňování a umožňuje v průběhu vyplňování také přímo čerpat některé údaje z databáze katastru nemovitostí,“ uvedl Večeře.

Řízení může být zastaveno

Vlastník postupuje tak, že formulář vyplní na internetu, poté ho vytiskne, podepíše a papírový formulář předá katastru.

Díky on-line vyplňování má katastr všechny údaje k dispozici i v elektronické podobě, což mu významně pomáhá zrychlovat práci.

Použití jiného než jednotného formuláře se již nedoporučuje. „Mohlo by se stát, že řízení bude zastaveno a navrhovatel přijde o správní poplatek spojený s návrhem na vklad do katastru, tedy o 1000 korun,“ upozornil Večeře. Vlastník se prý nemusí obávat vyplňování mnoha stránek. „Převod běžného domu se zahradou se vejde na jeden list A4,“ ujistil Večeře.

Přečteno: 2180 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Trh realit zažívá nejtěžší období
2009-01-03 18:12:30
EP otevřel cestu pro 16 mld. Kč na zateplování domů v ČR
2009-04-06 14:03:41
Policie už eviduje 40 nespokojených klientů Rekinu
0000-00-00 00:00:00




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu