?> Základy investování do nemovitostí

Základy investování do nemovitostí

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

vlastnici.cz , 2009-01-06 09:53:13

Jaké jsou možnosti zhodnocení finančních prostředků na realitním trhu a jak nepodlehnout bez zvážení pro a proti výzvám typu investujte do nemovitostí, investiční příležitost, vydělávejte na realitním trhu,

Základní faktory, které by měl člověk zvažovat před tím než se pustí do hry, kde se běžně pohybují sedmimístné částky, můžeme shrnout do lapidárního: kde, co, kdy, kdo, jak, a proč právě já.

Kde aneb lokalita neboli místo

Lokalita, lokalita, lokalita. To uslyšíte vždy jako nejdůležitější parametr každé nemovitosti. Z hlediska investování se na to musíte dívat především očima ekonoma. Tak jako u jiných investic je i u realit základem levný nákup a drahý prodej nebo pravidelný procentuální výnos. To platí od akcií až po starožitné předměty. A vy musíte lokalitu posuzovat z takovéto perspektivy. Je tam stabilní ekonomické prostředí? Má rozvojový potenciál? Nízká nezaměstnanost? Dostatečná kupní síla? Stabilní, vyšší, nebo rostoucí počet obyvatel? Kvalitní samospráva? Jaká je infrastruktura? Jak vysoké jsou ceny nemovitostí a jejich nájmy? Poskytne nákup nemovitosti a její následný pronájem výnos na nájemném? Lze očekávat postupné zhodnocení nemovitosti? Ideálně oboje, ale často musíte zvolit buď dobrý výnos z nájmu a nebo vyšší zhodnocení v čase.

Co neboli jaký typ nemovitosti

Chcete investovat do rezidenční či komerční nemovitosti nebo nakoupit pozemek? Každý typ nemovitosti má jinou cílovou skupinu i jinou míru rizika. A samozřejmě to úzce souvisí s lokalitou, kterou zvažujete. Pokud koupíte pozemek a vedle roste průmyslová zóna, tak na něm budete chtít postavit např. sklad nebo výrobní prostor. A ten pak prodáte nebo pronajmete. Na Lipně zase budete pravděpodobně kupovat rekreační apartmán na pravidelný výnos z pronájmu. Ve městě budete přemýšlet nad bytem, domem či obchodním prostorem.

Kdy neboli načasování investice

Levně nakoupíte, když ostatní prodávají. Dno stěží uvidíte dopředu, většinou až ve zpětném zrcátku, kdy ho vidí i ostatní. Takový trh má i jméno, říká se mu trh kupujících. Proto se nenechte pobízet a kupujte. Ceny klesají, je větší nejistota v ekonomice, kupujících je méně, prodávajících více. To je správný čas pro investory, kteří mají větší výběr a méně konkurentů a mohou si vybírat skutečné třešničky na dortu.

Kdo neboli cílová skupina

Rozmyslete si, od koho budete chtít peníze vy. Komu budete chtít nemovitost pronajmout nebo prodat? Budou to mladé páry, svobodní, rodiny s dětmi, drobní podnikatelé, kteří budou chtít v nemovitosti bydlet i podnikat? Nebo firemní klienti? Na výrobu, obchod, kanceláře? Existuje poptávka po takové nemovitosti u mé cílové skupiny v této lokalitě?

Jak neboli financování nemovitosti

Kupovat na úvěr nebo za hotové? Kupujte napřímo bez zprostředkovatelů. Pokud chcete podnikat, musíte peníze takzvaně točit. Ale efektivně. Více nemovitostí znamená obecně efektivnější provozní náklady, tzv. výnosy z rozsahu. V současnosti centrální banky sledují politiku levných peněz, komerční banky jsou pozadu, ale s dobrým projektem můžete snáze uspět. Spočítejte si cash-flow investice, pokud nájem nepokryje splátky bance, tak nezbude nic jiného než zvýšit podíl hotovosti. U takové nemovitosti budete pravděpodobně očekávat zhodnocení v čase, jinak by to nedávalo ekonomický smysl a nebyla by to investice v pravém smyslu slova.

Proč právě já - neboli mám na to buňky?

V populaci je dle statistiků 5 % lidí, kteří jsou schopni samostatně úspěšně podnikat. Investovat samozřejmě může daleko širší okruh lidí, ale s podnikáním tvoří spojité nádoby. Vy musíte udělat rozhodnutí, zda se tomuto oboru chcete věnovat a převzít odpovědnost za zisky i ztráty. Je to podnikání jako každé jiné. Jaký máte sklon k riziku? To určí, zda budete investovat spíše do rezidenčních nebo komerčních nemovitostí nebo dokonce do orné půdy. Musíte se seznámit s oborem, s jeho mnoha tvářemi a finesami. Seznamte se s odpornou literaturou, na www.vlastnici.cz najdete zdarma průvodce o prodeji, koupi a pronájmu nemovitosti. Měli byste již vlastnit svou první nemovitost, ve které bydlíte a která vás naučila, jak s nemovitostí žít. Údržba, denní provoz, financování. Musíte být připraveni se o nemovitost starat, věnovat jí čas. Sledovat ekonomické prostředí. Musíte být trpěliví, investice do nemovitostí je během na dlouhou trať.

Přečteno: 2322 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Poslanci podpořili novelu o nákupu bytů cizinci
2009-10-26 14:17:19
Nařízení vlády č. 258/1995 Sb., kterým se provádí občanský zákoník
2011-01-27 14:28:29
Hypotéky vedou nad stavebním spořením. Prozatím
2009-01-29 15:47:09




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu