?> Výstavba skladů klesne, chybí nájemci

Výstavba skladů klesne, chybí nájemci

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

IHNED.cz - Vladimír Kaláb , 2009-01-14 13:12:27

Na stavbě další etapy největšího logistického projektu v republice, CTPark Brno South, se nyní nepracuje. Příčinou není realitní krize, ale změna územního plánu.

"Čekáme na povolení. Pozemky máme koupené a zaplacené. Předpokládáme, že zahájíme práce v březnu, jak to dovolí počasí. Dokončení plánujeme na konec letošního roku. Půjde o pět menších budov ve velikostech od dvou do pěti tisíc čtverečních metrů. Některé z nich si už dopředu pronajaly firmy jako Siemens, Arjowiggins či Esko," uvedl Remon Vos, šéf společnosti CTP Invest, která je developerem projektu.

Největší průmyslový a logistický park v zemi o rozloze 2,2 milionu čtverečních metrů, což je asi 360 fotbalových hřišť, má být dokončen v roce 2015 a jeho výstavba přijde na 15 miliard korun.

Zatímco CTP Investu jako největšímu developeru průmyslových projektů v zemi se daří nájemce sehnat, jiní mají kvůli krizi sklady poloprázdné.

Firma ProLogis nemá plně obsazen logistický park Úžice u dálnice D8, v areálu v Ostravě má volných 60 procent ploch," uvedl Filip Kozák, vedoucí oddělení průmyslových realit poradenské firmy CB Richard Ellis.

Zájem o nové moderní sklady v Česku klesá. Loni developeři postavili 650 tisíc čtverečních metrů nových areálů, což je o jedenáct procent méně než předloni. Plocha všech skladů v zemi se tak zvýšila na 2,852 milionu čtverečních metrů. Mezi největší dokončená díla patří VGP Park Horní Počernice o rozloze 150 tisíc čtverečních metrů.

"Společnost VGP je nejúspěšnější, svůj největší areál Horní Počernice zcela zaplnila během dvou let a nyní míří s menšími projekty do Turnova, Hradce Králové či Mladé Boleslavi. Je to jedna z mála zdravých firem," uvedl Kozák.

Loni bylo pronajato 724 tisíc čtverečních metrů, tato suma ale zahrnuje i smlouvy na sklady, které se teprve letos začnou stavět. Skutečně fyzicky nájemci obsadili 450 tisíc čtverečních metrů. Proto vzrostlo množství neobsazených ploch z devíti procent na začátku roku na současných 15,5 procenta. Znamená to, že v současnosti je v zemi volných 442 tisíc čtverečních metrů skladů.

"Předpokládáme, že nová výstavba letos klesne, protože obsazovat se budou hlavně již vybudované prostory. Současně na polovinu klesne počet nájemců. Podle našeho odhadu obsadí nejvýš 350 tisíc čtverečních metrů skladů," dodal Kozák.

Výstavba se zpomaluje. Předloni na konci roku bylo rozestavěno 660 tisíc, loni už jen 390 tisíc čtverečních metrů skladů. Ty se letos dokončí, tři čtvrtiny ploch už mají nájemce. Zahájení dalších staveb se neočekává.

Přečteno: 1654 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Většina vlastníků musí letos zaplatit daň z nemovitosti do 1. června
2009-05-27 09:59:04
Dotace na zateplení a pasivní domy
2009-02-03 09:42:43
Digitalizace katastrálních map zrychluje
2010-07-25 17:32:01




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu