?> EP otevřel cestu pro 16 mld. Kč na zateplování domů v ČR

EP otevřel cestu pro 16 mld. Kč na zateplování domů v ČR

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Sreality.cz - ČTK , 2009-04-06 14:03:41

Evropský parlament v rámci protikrizových opatření podpořil změnu legislativy a umožnil členským státům investovat více peněz z evropských fondů do bydlení. Česku se tak otevřela možnost investovat 16 miliard korun do zateplování bytů a domů. Informoval o tom europoslanec a předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák.

"Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodnutí Evropského parlamentu vítá, ale legislativní proces ještě není u konce. Definitivní schválení Evropskou komisí se očekává až v červnu," řekl ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Hynek Jordán. V České republice bylo dosud možné čerpat evropské dotace na opravy bytového fondu pouze pro takzvané problémové části měst nad 20.000 obyvatel, a to zejména na opravy společných bytových prostor.

Podle Vlasáka je možné evropské peníze z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) použít například na dvojitá skla, izolace stěn, solární panely či výměnu starých kotlů energeticky účinnějšími topnými tělesy. Mluvčí ministerstva byl ovšem v popisu využití prostředků opatrnější. "O způsobu využití peněz bude rozhodnuto v následujících týdnech," poznamenal Jordán.

Opatření se původně měla vztahovat pouze na domácnosti s nízkými příjmy, Evropský parlament však okruh možných příjemců podstatně rozšířil."Vítám odstranění odkazu na domácnosti s nízkými příjmy, který byl problematický už proto, že jej vnitrostátní pravidla definují různým způsobem. Členské státy by měly mít možnost rozhodnout podle svých pravidel o tom, které kategorie budov budou způsobilé k financování a stanovit vlastní kritéria podle svých potřeb," uvedl Vlasák.

Peníze na podporu zateplování v Česku zatím proudily především z programu Panel Státního fondu rozvoje bydlení. Bylo je však dosud možné použít jen na opravy panelových domů. Letošní rozpočet programu Panel vláda v únoru zvýšila o 600 milionů korun na celkových 4,1 miliardy korun.

Přečteno: 1698 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Zlevnění hypoték nepřichází, trh se propadl o třetinu
2009-07-28 11:16:53
Vyplatí se dnes kupovat byt?
2009-05-27 09:40:59
Lidé šetří na bydlení, chtějí pronájem i spolubydlící
2009-08-05 10:33:23




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu