?> Vystěhovat nájemníka bude i dál těžké

Vystěhovat nájemníka bude i dál těžké

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

IDNES.cz - Vojtěch Blažek , 2009-01-15 10:19:07

Do vlády míří důležitý návrh občanského zákoníku. U výpovědí z bytů ODS ustupuje lidovcům.

Majitelům domů se opět vzdaluje zdánlivě samozřejmé právo: možnost vybrat si, komu chtějí pronajímat své byty.

Z návrhu nového občanského zákoníku totiž vypadla změna zásadní pro 800 tisíc lidí. Majitel mohl podle ní dát nájemníkovi s regulovaným nájemným kdykoli výpověď. A nemusel by mu už sdělovat důvody ani zajišťovat nový byt. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který minulý týden představil návrh průlomového zákoníku vládě, ale tuhle novinku vyřadil.

Proti návrhu se totiž postavili koaliční lidovci, kteří tvrdí, že by výpovědi způsobily mnoha lidem vážné potíže s bydlením.

"My na to máme trochu liberálnější pohled," říká Pospíšil. A ještě loni na podzim to vypadalo, že nebude mít s úpravou nájmů problém. Už jen proto, že občanský zákoník má platit až za čtyři roky, kdy už skončí deregulace nájmů. A především Jiří Čunek, ministr pro místní rozvoj, pod nějž bydlení spadá, tehdy ochotně souhlasil.

Lidovci: nejdřív pro, pak ne

Čunek dokonce tehdy prohlásil, že když na paragrafy nedoplatí chudí lidé a důchodci, byl by i pro kratší než dvouletou výpovědní lhůtu. "Až budou vyřešeny ohrožené skupiny, můžeme se bavit i o roce," řekl. Pak ale lidovci pod jeho vedením otočili a posílení práv majitelů jednohlasně odmítli. Nedá se proto čekat, že by nový ministr Cyril Svoboda, který odcházejícího Čunka nahradí, měl jiný názor než zbytek KDU-ČSL.

Teoreticky se ještě může Pospíšilovi podařit protlačit posílení práv majitelů domů do zákoníku ve sněmovně. Ale šance jsou to malé: proti jsou i sociální demokraté.

Nový občanský zákoník má být průlomovým kodexem, který se dotkne každého - bez nadsázky od narození až do smrti. Celkem 2800 paragrafů řeší například sňatky, dědění, uzavírání smluv, odškodnění za úraz nebo smrt nebo i komu patří ovoce, které spadne ze stromu na sousedovu zahradu.

Ministerstvo zákoník poprvé představilo loni začátkem léta, od té doby k němu jednotlivá ministerstva psala připomínky. A na několika bodech se nedokázala s ministrem Pospíšilem shodnout.

První je odškodnění v případě, že cestovní kancelář pokazí svým klientům zážitek z dovolené - třeba tím, že je místo do čtyřhvězdičkového hotelu nastěhují do špinavého penzionu. HN nedávno jako první upozornily, že jeden soud už v Česku lidem za zkaženou radost z dovolené přiznal peníze.

Proti tomuto odškodňování je ale ministerstvo průmyslu, které se staví na stranu cestovek. Ty se bojí, že pak lidé budou žalovat kvůli každé maličkosti.

Zvíře není věc, říkají autoři

Další problém je s novinkou, že zvíře už zákoník nepovažuje za věc, ale za živého tvora. Majitel psa, kterého třeba postřelí myslivec, by pak mohl vysoudit víc peněz na léčení zvířete než dnes.

"Ke zvířeti je potřeba se chovat jinak než k porouchanému autu nebo rozbitému hrnku," říká Karel Eliáš, profesor práva na plzeňské univerzitě a hlavní autor zákoníku. Ministerstvo vnitra ale tvrdí, že se postavení zvířete nemá měnit.

O zákoníku by sněmovna mohla poprvé hlasovat ještě před prázdninami, platit by pak začal od roku 2012.

Co návrh mění

  • otvírá cestu k vysokým odškodněním za smrt blízkého nebo chybu lékaře
  • umírající bude moci snadněji rozhodnout, kdo bude dědit
  • lidé budou chráněni proti lichvářským úrokům
  • pacient dostane právo na soukromí při citlivém vyšetření
  • některé obchody budou snazší: nebudou třeba písemné smlouvy, stačit má ústní dohoda

Přečteno: 2633 x

Tagy: jak vystěhovat nájemníka

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Klienti si začínají prověřovat výši úvěrů developerů
2009-05-06 16:20:46
Základy investování do nemovitostí
2009-01-06 09:53:13
Lidé šetří na bydlení, chtějí pronájem i spolubydlící
2009-08-05 10:33:23




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu