?> Ústavní soud: Majitelé domů mohou zpětně požadovat vyšší nájmy

Ústavní soud: Majitelé domů mohou zpětně požadovat vyšší nájmy

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Vojtěch Blažek, Ondřej Leinert, ČTK , 2009-01-23 10:31:12

Ústavní soud vyhověl majiteli domu v Praze-Dejvicích, který po jednom z nájemníků žádal zpětně doplatit nájemné v celkové výši asi 200.000 korun.

Ústavní soud (ÚS) učinil rozhodnutí, které může vyvolat vlnu nových soudů kolem nájemného. Vyplývá z něho, že majitelé domů mohou u soudů zpětně požadovat vyšší činži.

O rozhodnutí Ústavního soudu z prosince informoval jako první server Aktuálně.cz. Verdikt znamená, že majitelé domů mohou chtít od svých nájemníků víc peněz za měsíce a roky, kdy v Česku neexistoval kvůli postupu státu předpis upravující regulaci nájemného.

Průlom? Spíš jasnější verdikt

"Není to doslova průlom, podobnou věc už náš soud v minulosti naznačil. Teď to ale řekl důrazněji," řekl mluvčí soudu Michal Spáčil iHNed.cz.

Podle senátu ÚS vedeného Jiřím Muchou musejí soudy ve sporech o nájemné rozhodovat tak, aby zabránily diskriminaci na obou stranách nájemního vztahu. "(Tento požadavek) nelze redukovat jen na právní vztahy 'budoucí', respektive není důvod jej nespojit i s nároky, jimiž se pronajímatelé domáhali 'nájemného' za vymezenou dobu minulou," stojí v usnesení.

Složitý případ z Prahy 6

Konkrétní případ, o který u Ústavního soudu šlo, bude znovu řešit Obvodní soud pro Prahu 6. Ústavní soud zdůraznil, že svým nynějším rozhodnutím nijak nepředjímal celkový výsledek sporu. "Obecné soudy budou muset v následujícím řízení přijmout taková výkladová hlediska, která zajistí vzájemně vyváženou ochranu," uvedli soudci.

Případ majitele domu v Dejvicích je v mnohém specifický. Nárok na doplacení nájemného se týká několika měsíců v letech 2003 až 2005, tedy ještě před platností zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Hlavní důvod, proč Ústavní soud všechna dosavadní rozhodnutí zrušil, má počátek v tom, že nájemník za některé měsíce nezaplatil vůbec. Není to tedy typický spor o rozdíl mezi regulovaným a tržním nájemným, což ale soudy nezohlednily.

Přečteno: 1922 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Ceny bytů dál padaly, nejhorší bydlení zlevnilo nejvíc
2009-07-28 11:18:12
Energetické štítky, kdo a kdy ???
2012-09-20 13:09:26
Krize a trh průmyslových nemovitostí
2009-02-23 08:58:04




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu