?> Ceny bytů dál padaly, nejhorší bydlení zlevnilo nejvíc

Ceny bytů dál padaly, nejhorší bydlení zlevnilo nejvíc

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Aktuálně.cz , 2009-07-28 11:18:12

Vyčkávání na výhodnější ceny na trhu s nemovitostmi se zájemcům o vlastní bydlení zatím vyplácí. Podle údajů Českého statistického úřadu totiž v letošním druhém čtvrtletí ceny bytů dál klesaly, a to rovnou o 5,5 procenta.

Výhodu měli při nákupech bytů ti, kdo nehledali na území Prahy. V hlavním městě totiž ceny za tři měsíce klesly jen o 4,5 procenta, zatímco mimo Prahu to bylo až o 6,3 procenta.

Neznamená to však, že pokles cen je univerzální. Na to už od počátku roku upozorňují i obchodníci s realitami. A jejich předpovědi se naplňují.

"Největší pokles cen je patrný u starších nemovitostí a těch v méně atraktivních lokalitách. Kvalitní nemovitosti na atraktivních místech zažívají jen velmi mírné snížení ceny. Mimořádné snížení lze však čekat u předprodeje bytů v rámci developerských projektů. Tento předprodej developer potřebuje, aby mu banka poskytla úvěr," řekl ČTK analytik mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný. Sleva se podle něj může objevit také u posledních volných bytů v nových domech, které znemožňují developerovi celý projekt uzavřít.

Bydlení je o polovinu dražší než v roce 2005

Stále však není možné mluvit o nějakém historickém minimu. I po dvou čtvrtletích poklesu je průměrná hodnota bydlení v České republice přibližně o 55 procent vyšší než v roce 2005. V Praze je tento rozdíl menší než v mimopražských krajích, hodnota bydlení se tam zvýšila o 45 procent. Mimo hlavní město to bylo o 66 procent.

Statistický úřad sleduje takzvané nabídkové ceny bytů, tedy ne ty, za které se nemovitost nakonec prodá. Podle zkušeností realitních makléřů bývá konečná cena o něco nižší než ta, kterou kupec původně uvedl v inzerátu.

Ve výhledu do budoucna realitní makléři příliš jednotní nejsou. Zatímco někteří upozorňují na zpomalování poklesu cen, další předpovídají jeho pokračování až do konce roku.

Přečteno: 1617 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

V centru Prahy jsou desítky volných bytů
2009-05-21 11:50:37
3 nejčastější chyby při prodeji nemovitosti
2014-03-12 09:17:22
Krize a změny ve vztazích prý vracejí mladé do garsoniér
2009-03-13 09:13:20




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu