?> Majetek developerů ztrácí hodnotu. Klesají i ceny bytů

Majetek developerů ztrácí hodnotu. Klesají i ceny bytů

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iHNED.cz - Jan Sochor , 2009-02-03 09:38:58

Developerské firmy čeká další krušný rok. Hodnota jejich majetku prudce klesá, poptávka po bytech vázne, nejsou peníze na nové projekty.

Včera zveřejnilo své odhadované tržby za loňský rok Orco, které v Praze chystá třeba obří projekt v areálu nádraží Bubny. Firma utržila 299 milionů eur - po přepočtu přes osm miliard korun - tedy stejně jako loni. Podle odhadů analytiků oslovených agenturou Bloomberg přesto prodělala téměř 40 milionů eur.

Na svědomí to má snižující se hodnota majetku nemovitostí, které firma vlastní. "Čekáme, že hodnota majetku na akcii bude do roku 2010 klesat o 17 procent ročně, včetně roku loňského," tvrdí analytik společnosti Atlantik Patrick Vyroubal.

Aby si opatřila peníze musí firma navíc své nemovitosti prodávat.

Loni za ně utržila 186 milionů eur. To je však o 14 miliónů eur méně, než původně plánovala.

"V tom se odráží patrně slabá aktivita investorů na realitním trhu, když většina vyčkává, a představy kupujících a prodávajících o ceně se výrazně liší," komentoval tuto situaci Vyroubal. Podle své mluvčí Petry Šedinové je Orco s těmito příjmy z prodeje majetku ve stínu těžkých podmínek na trhu spokojena.

I když třeba Orco zatím nešlo s cenami bytů dolů, podle Českého statistického úřadu v posledním čtvrtletí loňského roku zlevnily byty v Praze, a to poprvé od roku 2005. Jejich nabídkové ceny poklesly o 1,7 procenta. Růst cen bytů se v podstatě zastavil v celé zemi. Podle Karla Dudycha z poradenské firmy Jones Lang LaSalle však jde spíše o méně kvalitní byty a v horších lokalitách. "U nových kvalitních projektů nelze zásadní pokles cen očekávat," řekl.

Developeři často řeší nižší poptávku po bytech po svém. Včera oznámila společnost Central Group, že v akci platné do konce dubna nabízí k novému bytu auto. Stejný "trik" už zavedly CPI Group a Finep.

Analytici nejsou optimističtí ani co se týče akcií developerů, které jsou na pražské burze - tedy Orca a ECM. S horším doporučením pro obě firmy přispěchala makléřská společnost Atlantik.

Ta u ECM stanovila cílovou cenu na 148 korun za akcii - tedy ještě o stovku méně, než za kolik se obchodují na burze. "V důsledku situace na trhu očekáváme, že do roku 2010 bude klesat hodnota majetku firmy na jednu akcii o 25 procent ročně. Předtím jsme čekali osmiprocentní růst," zdůvodnil rozhodnutí Atlantiku analytik Patrick Vyroubal.

Podobně tvrdý je Atlantik i k Orcu, u kterého čeká průměrný roční propad hodnoty majetku na akcii o 17 procent. Cílovou cenu pak stanovil Vyroubal na necelých 300 korun. V současnosti se jedna akcie prodává na burze za 243 korun.

"Já myslím, že akcie developerů mají již to nejhorší za sebou. Teď čekám spíše nervózní obchodování se změnami cen nahoru a dolů. Nakupovat je bych však ještě nedoporučoval. Rok 2009 nebude z pohledu zisků těchto firem dobrý a rozhodně se jim nedá věštit nějaký silný růst," říká k tomu Petr Bártek, který sleduje realitní akcie v České spořitelně.

Cenné papíry developerů se od začátku loňského roku prudce propadly. Zatímco dnes stojí jedna akcie ECM 240 korun, loni v lednu se prodávala za 1200 korun. U Orca dokonce přes 2100 korun.

Firma včera odhadla, že její tržby letos klesnou z loňských téměř 300 milionů eur na 277 milionů eur.

Pokud by se ale Orcu podařilo prodat ještě další nemovitosti, mohly by se podle tiskové zprávy jeho letošní tržby vyšplhat až na 391 milionů eur.

Přečteno: 1456 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Družstevní bydlení v Česku zažívá po letech renesanci
2010-12-14 13:38:57
Katastr bude lépe chráněn, ale získat výpis prý může být těžší
0000-00-00 00:00:00
Poslanci podpořili novelu o nákupu bytů cizinci
2009-10-26 14:17:19




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu