?> Zlevňují se další byty, slevy mohou pokračovat

Zlevňují se další byty, slevy mohou pokračovat

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iHNED.cz - Vladimír Kaláb , 2009-02-25 08:52:57

Klienti místo automobilů zdarma raději volí statisícové slevy. Ceny některých bytů jsou i po slevách vysoko nad pražským průměrem.

Každý, kdo v Praze najde stejný byt levnější, dostane další slevu. S tímto sloganem vytáhla do cenové války mezi developery společnost Ekospol.

"O čtvrt milionu korun zlevňujeme byty 3+kk v projektu Panorama Kyje a tvrdíme, že nyní jsou v Praze nejlevnější. Kdo najde levnější, akceptujeme jeho cenu a ještě přihodíme další slevu 50 tisíc korun," říká ředitel Ekospolu Evžen Korec. Z celkových 220 bytů projektu zbývá 58 volných.

Tah Ekospolu je odpovědí na nabídky automobilů, které k novým bytům začaly přidávat developerské společnosti CPI, Finep a Central Group.

"Od začátku února, kdy jsme s akcí začali, jsme klientům vydali 14 poukázek na auto," uvedla mluvčí společnosti Central Group Veronika Ježková. Její firma nabízí škodovky, volkswageny i vozy značky Audi. O vozy Škoda Fabia, které ke svým bytům nabízí Finep, však klienti zájem nemají.

"Akce k dnešku využilo 31 klientů a evidujeme dalších deset vážných zájemců. Auto si ovšem nevybral nikdo, všichni využili slevu 200 tisíc korun z ceny bytu," sdělila HN Pavla Temrová z firmy Finep.

Další developeři, jako například Skanska Reality, přidávají k bytům zdarma parkovací stání, předzahrádky nebo kuchyňské linky.

Společnost CTR Group zkouší přilákat kupce na již hotové byty. Dosud totiž většina developerů začala prodávat byty ještě před zahájením vlastní stavby a lidé uzavírali smlouvy jen podle obrázků. CTR Group v pražském Karlíně dokončila hrubou stavbu domu se 112 byty bez jediné prodejní smlouvy. Nyní v domě připravuje ukázkový byt, a lidé tedy neuvidí své budoucí bydlení jen na papíře, ale mohou si je ohmatat.

Kvůli finanční krizi lidé omezili nákupy nových bytů. V lednu meziročně až o polovinu. Jejich zájem proto mají vzbudit slevy a bonusy. Ovšem tím, jak se developeři předhánějí ve slevách, potenciální kupce spíše odrazují - každý totiž čeká na ještě větší zlevnění.

Firmy přitom potřebují doprodat byty z rozestavěných nebo již dokončených projektů, aby tyto projekty nakonec nebyly ztrátové. Banky zpřísnily podmínky pro poskytování úvěrů a developeři proto potřebují každou korunu, aby mohli nakoupit pozemky pro projekty, které by se na trh dostaly po odeznění krize, tedy v roce 2011.

Nedostatek peněz ve výstavbě se již projevil. Rok zpoždění nabral například ambiciózní projekt 500 luxusních bytů Central Park Praha na Žižkově za čtyři miliardy korun. Výstavba kvůli nedostatku peněz půl roku stála. Nyní se investorem a developerem projektu stala společnost CPDP, která má dodat chybějící půldruhé miliardy korun.

"Kvůli tomu, že developeři některé své projekty odkládají, se začne projevovat nedostatek bytů. Předpokládám, že možná už letos na podzim, určitě však v příštím roce vzroste poptávka. Pak půjdou nahoru i ceny," soudí Korec.

Pro letošní rok ale odborníci předpovídají pokles cen. Prostor pro další slevy totiž ještě je. Například firma Finep sice zlevnila některé byty v budoucí Britské čtvrti na okraji Prahy, ale i po slevě zde čtvereční metr stojí 63 až 82 tisíc korun. Pražský průměr se přitom u nového bytu pohybuje kolem 50 tisíc korun za čtvereční metr.

KRIZE MĚNÍ ZÁMĚRY DEVELOPERů. Půl roku stála výstavba Central Parku Praha (vlevo), protože kvůli finanční krizi chyběly v projektu peníze. Útlum poptávky donutil developery ke slevám. Při zahájení výstavby nepředpokládali, že například třípokojové byty v projektu Panorama Kyje (uprostřed) zlevní o čtvrt milionu korun nebo že v Britské čtvrti (vpravo) nebudou výjimkou až půlmilionové slevy.

Přečteno: 1663 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Sněmovna podpořila návrh zákona o nájemném
2009-04-06 14:02:34
Realitní Portál.cz nabízí také služby na splátky
2011-01-03 11:03:14
Revoluce na katastru nemovitostí. Jaké změny vás čekají?
2012-01-08 23:18:33




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu