?> Byty zlevňují - čím dál víc

Byty zlevňují - čím dál víc

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iHNED.cz - Vladimír Kaláb, Olga Skalková , 2009-02-25 08:54:51

Ceny klesají o statisíce, ale kupuje jen málokdo.CERGE: Byty jsou stále předražené. Útlum potrvá i za rok, říká šéf Skansky.

Na čtyři miliony zlevnil třípokojový byt v pražských Štěrboholích s výhledem do parku a rohovým balkonem. Firma Finep jej dala na trh loni, kdy ve světě vypukla finanční krize.

Teď snížila cenu o půl milionu. Statisícové slevy, auta a kuchyně zdarma poskytují i další firmy. Přesto jdou nové byty na odbyt jen ztěžka.

"Letos v lednu jsme prodali o polovinu bytů méně než před rokem," uvedl Jakub Sedmihradský z realitní společnosti Lexxus.

Příčinou je finanční krize. Lidé si nejsou jisti budoucími příjmy a obávají se dlouhodobě zadlužit.

Navíc vyčkávají, kam až ceny bytů klesnou.

"Ceny českých nemovitostí jsou nadhodnocené. Můžeme se těšit na jejich pokles," tvrdí Petr Zemčík, který na institutu CERGE-EI při Akademii věd podrobně zkoumal, jak se ceny českých bytů a domů vyvíjely od roku 2001 v porovnání s nájemným, s platy a náklady.

Nelze prý hovořit přímo o realitní bublině, pokles cen je ale podle Zemčíka logickým následkem toho, jak moc v předchozích letech byty zdražovaly. "Porovnávali jsme vývoj cen bytů ve 335 regionech. Do roku 2004 ceny rostly, poté stagnovaly a v roce 2007 se extrémně rychle vyšplhaly nahoru, to byl neočekávaný skok," řekl Zemčík.

Výzkumníci z CERGE-EI předpokládají, že poptávka po bydlení ještě klesne a i ceny půjdou dolů.

S tím souhlasí i Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. "Předpoklady pro další zlevňování jsou v nadhodnocených lokalitách. To je hlavně v Praze, kde poměr ceny bytu a průměrného příjmu domácnosti dosahuje čísla osm. Odpovídající je pět až šest a tomu by odpovídalo zhruba třicetiprocentní zlevnění. Částečně jsou ceny nadhodnocené ještě v Brně," říká Pácal.

Developeři věří, že se trh zotaví. "Řada firem teď své projekty odkládá. Nabídka nových bytů proto klesne, což povede k nedostatku na trhu a ke zvýšení cen, a to již letos na podzim, nejpozději v příštím roce," uvedl šéf společnosti Ekospol Evžen Korec.

Opatrněji mluví Dan Ťok, ředitel skupiny Skanska CS. Její divize Skanska Reality loni prodala téměř sedm set bytů, letos předpokládá pokles na tři sta až pět set.

"Získávání zakázek na rok 2010 je těžší, krize potrvá. My si nemůžeme dovolit ztrátový projekt. Pokud nebude dostatek objednávek, stavět nebudeme," řekl Ťok.

Stejný názor má developerská společnost Orco. Letos na podzim měla kolaudovat prvních sedmdesát z celkových 163 bytů projektu Pivovar Vrchlabí. Nyní stavbu zastavila.

Průměrné ceny bytů v Česku klesly za půl roku o sedm procent na 2,103 milionu korun

Přečteno: 1653 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Pronájem bytu - potřebujete energetický štítek
2015-12-21 10:40:56
Prodeje realitních kanceláří se snížily až o pětinu
2009-03-13 09:16:24
Dražeb bytů s hypotékou přibývá
2010-07-01 12:12:54




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu