?> Vyměnit nebo převést byt bude složitější. Stát chystá změnu zákoníku

Vyměnit nebo převést byt bude složitější. Stát chystá změnu zákoníku

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz - Jana Sotonová , 2009-04-09 10:01:47

Vláda schválila novelu občanského zákoníku, která upravuje vztahy mezi pronajímateli a nájemci bytů. Na řadě je sněmovna.

Vláda schválila novelu občanského zákoníku, který má doplňovat prodloužení deregulace nájemného o dva roky a upravovat lépe vztahy mezi pronajímateli a nájemci. Návrh prodloužení deregulace schválila Poslanecká sněmovna minulý týden.

Vláda tak podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které návrh novely občanského zákoníku předložilo, otevřela cestu pro určování nájmů po ukončení deregulace nájemného. Návrh zavádí například pojem "místně obvyklé nájemné" a stanoví, že takové nájemné může určit soud.

MMR zároveň podle ministra Cyrila Svobody počítá s tím, že bude připravovat informační databázi, která pomůže určit výši obvyklého nájemného v konkrétních lokalitách a předcházet tím určování nájmů soudem. "Nájemné je ekonomická veličina, a proto musí být tržní. Určovat by ho tedy měl místní trh," řekl Svoboda.

Novela má také zlepšit evidenci osob žijících v bytě a zabránit tak zneužívání a přeplňování nájemních bytů. "Bez souhlasu pronajímatele si nemůžeme nastěhovat do bytu další osoby. Takže nebezpečí nastěhovaných bratranců a sestřenic do pronajatého bytu tímto skončí," řekl Svoboda.

Jako třetí novinku návrh závadí, že v případě úmrtí současného nájemce, může jeho stávající smlouva ze zákona přejít pouze na přesně vymezený okruh osob: manžela/ku, partnera/ku, rodiče, sourozence, snachu, zetě nebo dítě. Přechod nájemní smlouvy na jiné osoby, jako tomu bylo dosud, už nově nebude možný.

Smlouva, která přejde na další osobu, bude navíc platit pouze po dobu dvou let, pokud se pronajímatel s nájemcem nedohodnou jinak. Z tohoto opatření budou jenom dvě výjimky - omezená doba nebude platit pro osoby mladší 18 let nebo seniory nad 75 let, na které by smlouva přecházela.

Následovat budou další opatření

Dalším nově upraveným vztahem mezi pronajímateli a nájemci má být úprava institutu výměny bytů. "Abychom zabránili fiktivním výměnám, tak nebude možné byt vyměnit bez souhlasu pronajímatele," řekl Svoboda. Pokud by pronajímatel s výměnou bytu nesouhlasil, bude možné obrátit se na soud.

"Na novelu zákona bude navazovat úprava podmínek pro drobnou údržbu v nájemním bytě. Ta bude odeslána Úřadu vlády ještě tento týden," řekl mluvčí MMR Hynek Jordán. Jako třetí pilíř koncepce nájemního bydlení chystá ministerstvo opatření k podpoře výstavby sociálního bydlení. S projednáním prý počítá ještě v tomto čtvrtletí.

"Nám jde o to, abychom narovnali vztahy mezi pronajímateli a nájemci a aby se v nich dobře cítili obě strany," řekl ministr Svoboda. Svoboda dodal, že doufá, že novela občanského zákoníku s uvedenými změnami projde Poslaneckou sněmovnou. "Jednání napříč politickým spektrem naznačují, že by to mělo být schváleno," řekl.

Poslanecká sněmovna minulý týden odsouhlasila prodloužení deregulace nájemného až do roku 2012. Týká se to s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy všech krajských měst a všech měst ve Středočeském kraji o 10.000 a více obyvatelích.

Přečteno: 1663 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Platby za služby spojené s bydlením
2013-02-20 13:21:59
Vyplatí se dnes kupovat byt?
2009-05-27 09:40:59
Můžete mít cizího nájemníka, aniž byste o tom věděli
2009-02-04 10:40:20




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu