?> Koupě kvalitní nemovitosti

Koupě kvalitní nemovitosti

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz , 2009-04-09 10:12:04

V budoucnu bude bytů nedostatek a jejich cena opět poroste. I přes negativní dopady současné finanční krize zůstanou podle odborníků kvalitní nemovitosti jistou a výnosnou investicí.

REALITY, reality

Proti minulosti porostou ale nároky na posuzování jednotlivých kritérií důležitých pro výběr vhodné reality. "Finanční krize naplno ukázala rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním bydlením. Majitelé bytů ve starších panelových domech už nejspíše svou příležitost pro nejvýhodnější prodej zmeškali. Zájem bude především o nemovitosti vyššího standardu v zajímavých lokalitách. Samozřejmostí jsou atraktivní okolí, dobrá infrastruktura a blízkost hromadné dopravy," vysvětluje obchodní ředitel společnosti FINEP CZ Vladimír Zuzák.

"Během finanční krize potřebují lidé bydlet stejně jako v době růstu. Současná nejistota výrazně ochladila poptávku, ale to je jen dočasný trend. Lze naopak očekávat, že díky mimořádnému výkyvu v poptávce v posledních měsících budou ceny kvalitních bytů v budoucnu opět výrazně růst." Současná situace, nutící řadu developerů zastavit či odložit své projekty, totiž výrazně ovlivní nabídku bytů v budoucnu. "Předpokládáme, že po odeznění krize poptávka po bytech opět výrazně poroste a s tím i jejich cena. Mezeru na trhu nebude možné ihned zacelit, protože příprava a realizace projektů trvá několik let," dodává Vladimír Zuzák.

Nemovitosti s velkou jistotou zhodnocení

Novostavba nebo starší zrekonstruovaný byt ve zrekonstruovaném domě v centrálních či unikátních lokalitách. Příkladem je nejenom Praha, ale například i Český Krumlov či jiná unikátní historická města.

  • 1. Pokud je nemovitost starší, měla by mít nové topení, vodu, podlahy, a především činné společenství vlastníků, které aktivně dbá na opravy a bezproblémový chod společných částí domu.
  • 2. Blízká odpočinková zóna jako park nebo les.
  • 3. Dobrá dopravní dostupnost do centra města, mimořádnou přidanou hodnotu mají byty v Praze.
  • 4. Dobrá občanská vybavenost - obchody, služby jako pošta, školy, lékař.
  • 5. Bydlení v klidné části nezatížené hlukem a automobilovou dopravou.
  • 6. Možnost blízkého a pohodlného parkování.

Nemovitosti, jejichž cena bude stagnovat nebo klesat

Starší nezrekonstruovaná nemovitost nebo satelitní bydlení za městem.

  • 1. Špatná dostupnost do centra města nebo bydlení v lokalitě s vysokou nezaměst- naností.
  • 2. Nedostupnost odpočinkových zón, typicky bydlení na sídlišti.
  • 3. Nízká občanská vybavenost - absence obchodů a služeb jako pošta, školy, lékař.
  • 4. Družstevní bydlení - majitel má menší volnost v nakládání s majetkem.
  • 5. Bydlení poblíž rušných křižovatek a městských dopravních uzlů, které územní plán předurčuje další výstavbě.
  • Sázka na odborníky

    Potřebujete financovat koupi nemovitosti? Jste bezradní v široké nabídce finančních produktů na českém trhu? Nechcete ztrácet čas komplikovaným hledáním nejvhodnějšího řešení? Můžete samozřejmě prostudovat stohy materiálů, hledat na internetu, zeptat se rodinných příslušníků, kamarádů nebo kolegů v práci. Další možnost nabízí obrátit se v této věci na odborníky. Ti umí klientovi zajistit komplexní servis před i po podepsání úvěrové smlouvy. Všechny tyto služby jsou poskytovány zdarma.

    Odborník reálně zhodnotí možnosti

    Jednou z důležitých předností odborníků v této oblasti je, že umí reálně posoudit a porovnat vaše přání a vaše možnosti. Díky tomu máte téměř stoprocentní jistotu, že vaše případná žádost o finanční podporu na koupi nemovitosti bude úspěšná. Poradce také na základě osobní finanční analýzy klienta dokáže vytvořit finanční plán, který zahrnuje kromě optimalizovaných splátek úvěru i případné spoření na důchod, zajištění úvěru v případě neschopnosti splácet apod. Další výhodou specialistů je jejich síla ve vyjednávání s finančními institucemi. Díky tomu pro vás mohou vyjednat podmínky, kterých jako individuální osoba v podstatě nemůžete dosáhnout.

    "Vzhledem k postavení naší společnosti na trhu a realizovaným objemům přes naše partnery jsme pro klienta schopni vyjednat bezkonkurenční podmínky. To platí, ať již kupuje nemovitost nebo v případě, že potřebuje jakékoliv jiné služby, například pojištění," říká Vladimír Zuzák.

    Péče o klienty i podepsání smlouvy

    Pokud využijete služeb odborníka, máte zajištěnou péči i po podepsání úvěrové smlouvy. Získáte pomoc v době změny fixace (přechod na novou úrokovou sazbu), při refinancování, vložení mimořádného vkladu, doplacení a samozřejmě rychlou odbornou pomoc v případě jakýchkoliv potřebných změn.

    Hypotéka je často jednodušší

    K financování bydlení si můžete vybrat ze dvou základních možností: hypotéka nebo stavební úvěr. Nejčastěji využívaným produktem k financování koupě nemovitosti je jednoznačně hypotéka - tu v současné době využívá například v případě developerské společnosti FINEP kolem 90 % klientů, zbytek připadá na stavební úvěr (průměrný celkový trend na trhu je: 70 % hypotéka, 30 % úvěr ze stavebního spoření).

    "Jedním z důvodů drtivé převahy hypotéky je její jednoduchost. Pro zákazníky je snadněji pochopitelná a více srozumitelná," vysvětluje Vladimír Zuzák. Úvěr ze stavebního spoření se většinou skládá ze dvou typů úvěru, a to překlenovacího a přiděleného. Úvěr ze stavebního spoření se v drtivé většině případů stává méně výhodný ve chvíli, kdy přesáhne částku 1,5 milionu Kč.

    Jak poznat skutečného odborníka?

    Základním ukazatelem kvality poradce při financování nemovitosti je portfolio spolupracujících finančních institucí - čím je rozsáhlejší, tím větší máte možnost, že získáte skutečně nejlepší možnou nabídku na trhu. Samozřejmostí by mělo být, že služby jsou poskytovány zdarma, zahrnují komplexní servis od výběru a zajištění financování nemovitosti až po sjednání pojištění. Kvalitní poradce by vám měl umět pomáhat po celou dobu splácení úvěru. Novinky na finančním trhu se stále vyvíjejí, stejně tak finanční situace klienta, a skutečný odborník by měl na tyto změny reagovat. Jde především o optimalizaci výše splátek, zvýšení zajištění, využití státní dotace určené k bydlení apod.

    Financovat lze téměř cokoliv

    Většinou je financování nemovitostí spojováno především s koupí bytu. Financovat lze ale mnohem více - například koupi pozemku, domu nebo spoluvlastnického podílu v nich. U domu a bytu lze financovat i opravy, u pozemku je možné zajistit i jeho zasíťování. Finanční prostředky je možné využít také k refinancování bankovních i soukromých úvěrů a půjček.

    Přečteno: 1810 x

    Tagy:

    Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

    Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

    Čtěte také:

    Přišel čas investovat do nemovitostí
    2009-08-05 15:20:33
    Ceny bytů dál padaly, nejhorší bydlení zlevnilo nejvíc
    2009-07-28 11:18:12
    Nájemné ve většině měst zdraží od ledna o stovky korun za měsíc
    2008-12-31 09:03:51




    Zpět na seznam článků

    Zpět na úvodní stranu