?> Platba daně z nabytí nemovitosti jen kupujícím

Platba daně z nabytí nemovitosti jen kupujícím

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

REALITNÍ PORTÁL s.r.o. , 2015-10-06 09:02:56

Daň z nabytí nemovité věci by měl od příštího roku platit pouze kupec. Počítá s tím návrh novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, který včera schválila vláda. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Podle dnes platné úpravy dává zákon prodávajícímu možnost dohody s kupujícím na tom, kdo nakonec bude poplatníkem daně z nabytí nemovitosti. Návrh je na internetových stránkách vlády.

Poplatníkem daně je v současnosti podle zákona v případech nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou prodávající, pokud se s kupujícím ve smlouvě nedohodne, že plátcem daně bude právě kupec nemovitosti. Kupující je poplatníkem pouze v odůvodněných případech exekucí, vyvlastnění, vydržení nebo nabytí nemovitosti ve veřejné dražbě. Návrh zároveň ruší institut ručitele daně.

Ministerstvo financí rovněž navrhuje zjednodušit určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, tedy nikoliv na rozestavěné.

Přečteno: 808 x

Tagy: daně, daň z nabytí nemovitosti

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Regulované nájemné v Praze se blíží stům korunám za metr čtvereční
2009-02-23 09:05:13
Experti: Ceny bytů do roka klesnou až o pětinu
2008-12-31 17:44:16
Změna adresy kanceláře
2011-04-13 18:26:09




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu