?> Klienti si začínají prověřovat výši úvěrů developerů

Klienti si začínají prověřovat výši úvěrů developerů

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Sreality.cz , 2009-05-06 16:20:46

Výše úvěrů developera se stává jedním z hlavních kritérií pro výběr bytu. Klienti chtějí mít jistotu, že developer je finančně stabilní a že jejich byty budou postaveny včas a v dobré kvalitě.

Zatímco dříve klienty zajímala především cena bytu a lokalita, dnes se vedle těchto parametrů objevuje nový – finanční stabilita developera. Klienti chtějí mít jistotu, že developer není neúměrně zadlužen a že je schopen výstavbu financovat až do jejího zdárného dokončení. Tento trend potvrzuje také developerská společnost Ekospol. „Za sedmnáct let, co v Praze stavíme byty, se nestalo, aby si klient přál nahlédnout do našeho účetnictví. Dnes se to stává takřka standardem,“ říká ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Tato nová „nedůvěra“ vůči developerům je ale podle Korce pochopitelná a v podstatě zdravá. Příčinou jsou objevující se zprávy o developerských firmách, které nejsou schopny splácet vysoké úvěry, které jim banky poskytly ještě v dobách stavebního boomu, a pozastavují nebo prodávají celé projekty, nebo prostě krachují. Nelze se tedy divit, že jsou lidé při výběru bytu mnohem opatrnější, než tomu bylo dříve. „Dokonce za mnou před koupí bytu v několika případech přišli klienti, abych jim podepsal potvrzení, že nemáme úvěry. To potvrzení jsem samozřejmě podepsal. Bankám skutečně nedlužíme ani korunu a v nejbližších letech ani dlužit nebudeme,“ uzavřel Korec.

Přečteno: 1738 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Vláda posoudí novelu, která má změnit pronájmy obecního majetku
2009-05-06 16:21:47
Novopečení vlastníci nemovitostí musí do konce ledna podat přiznání
2012-01-16 10:04:56
Rekonstrukce panelového bytu prodeji výrazně nepomůže
2009-02-25 08:59:24




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu