?> V centru Prahy jsou desítky volných bytů

V centru Prahy jsou desítky volných bytů

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Novinky.cz - Jana Šprunková, Právo , 2009-05-21 11:50:37

Praha 1 se už roky potýká s úbytkem stálých obyvatel, na druhé straně má ve svých domech desítky zcela prázdných bytů. Mnohé z nich dokonce už několik let. Na úterní schůzi zastupitelstvo proto schválilo záměr, aby jich radnice část prodala formou výběrového řízení. Zvítězit by měl ten, kdo nabídne víc.

V první várce by se mělo soutěžit o čtyřicet z celkového počtu 140 volných bytů. Kdy bude soutěž vypsána, není zatím rozhodnuto. Mnozí zastupitelé se pozastavovali nad tímto množstvím nevyužívaných prostor, z nichž radnice přichází léta o nájemné. Navíc uváděná cifra ještě ani nemusí být konečná.

„Máme ještě 245 bytů pronajatých na dobu určitou, kde postupně končí nájemní smlouvy,“ řekl místostarosta Michal Valenta (ODS). „Zjišťuje se, zda jde o sociální případy a zda si nájemce už může zajistit sám bydlení,“ dodal Valenta.

Ve čtyřech desítkách prázdných bytů figurují prostory od 32 čtverečních metrů v ulici Karoliny Světlé po 228 m2 v ulici Opletalově. Na Petrském náměstí číslo 7 zahálejí hned tři byty o rozměrech kolem 180 čtverečních metrů stejně jako na Národní 20, kde čeká na obyvatele dvousetmetrový byt a dva kolem 132 metrů. Zastoupena je i Pařížská s byty kolem 50 metrů. Znamená to, že Praha 1 změnila svůj dřívější postoj, kdy byty do 80 metrů k prodeji nenabízela a ponechávala si je.

Manažeři skupujíbyty ve velkém

Jan Votoček (ED) zase kladl důraz na to, aby se učinila taková opatření, aby je nemohly skoupit realitní kanceláře. Mělo by to ochránit i desetileté předkupní právo pro radnici. „Jediné, co není ošetřené, že se přihlásí zase někdo z ČEZ a nabídne třicet miliónů za třicetimetrový byt na Staroměstském náměstí,“ dodal Votoček.

Narážel tak na fakt, že před měsícem Praha 1 schválila prodej dvou bytů v Pařížské ulici výkonnému řediteli ČEZ Danielu Benešovi o rozloze 370 m za více než 30 miliónů korun, ačkoli má další byt v Široké ulici za 17 miliónů korun a vilu v Petřvaldu u Karviné. Také předseda dozorčí rady Škody Praha, a. s., Vladimír Johanes koupil dva byty v Kožné ulici 4, jejichž celková plocha činí 280 metrů. Dal za ně 15 miliónů korun. Byt má také na Hřebenkách.

Přečteno: 1962 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Krize a trh průmyslových nemovitostí
2009-02-23 08:58:04
Banky vám zpětně proplatí vaše náklady investované do nemovitosti
2009-01-29 15:55:26
Realitní rok 2008 byl ve znamení začátku krize
2009-01-03 18:07:03




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu