?> Experti: Ceny bytů do roka klesnou až o pětinu

Experti: Ceny bytů do roka klesnou až o pětinu

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Aktuálně.cz , 2008-12-31 17:44:16

Ceny bytů by v následujících dvanácti měsících mohly klesnout až o pětinu. Shodla se na tom většina z deseti realitních makléřů, které redakce Aktuálně.cz oslovila. "Prudký propad cen očekávám začátkem nového roku. Příští rok v létě by byty mohly zlevnit až o dvacet procent," říká například Ivan Žikeš, viceprezident Asociace realitních kanceláří a majitel firmy Recom. S poklesem cen počítá i Jiří Pácal, majitel společnosti Europe Central Holding.
"Odhaduji, že ještě do konce roku dojde k propadu cen bytů asi o desetinu," říká. Podle něj je to ale normální vývoj. "Je třeba počítat s tím, že v nějaké periodě se byty zlevňují a zase zdražují," doplňuje.
Již nyní převyšuje nabídka nad poptávkou a některé typy bytů již zlevňují.
"Od ledna už došlo k určité cenové korekci. Byty, které se prodávají 'z druhé ruky' zlevnily v průměru o desetinu ve srovnání s koncem uplynulého roku," říká Pavel Velebil, šéf realitní kanceláře Tide Reality. Na druhou stranu se ale jako jeden z mála nedomnívá, že by během následujícího roku mělo k prudkému poklesu cen dojít. "Odhaduji spíše stagnaci," dodává.

Ještě rok počkat

Když jdou ceny dolů, je čas začít přemýšlet o nákupu. Alespoň to radí poradci svým klientům.
"Pokud máte volné peníze, vyčkejte ještě rok, a pak nakupujte," říká Žikeš.
"V takovém případě budete mít nejen větší výběr, ale i výrazně lepší cenu. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že když někomu nabídnete za pětimilionovou nemovitost čtyři miliony v hotovosti ihned, bude dům váš," radí.
Obdobné realitní nákupy, které jsou na poklesu cen založeny, se v posledních měsících začínají množit i v USA, které zasáhla hypoteční krize. Ta odstartovala v Americe přibližně před rokem a srazila ceny tamních nemovitostí o dvacet až třicet procent.
Podle zpravodajské stanice BBC News dokonce spekulativní nákupy stojí za mírným meziměsíčním růstem cen malých domků.
V červenci se podle BBC prodávaly v USA malé domky za průměrnou cenu 212 tisíc USD (přibližně 3,5 miliónu korun). To představuje meziměsíční růst asi o tři procenta.

Americká krize nás neovlivnila, ale

Čeští bankéři tvrdí, že se americká hypoteční krize tuzemska bezprostředně nedotkla. Svůj názor opírají mimo jiné o to, že současný pokles poptávky po bydlení byl způsoben především "předzásobením" v uplynulém roce, a nikoli americkou krizí.
Loňský extrémní zájem o bydlení byl však podpořen strachem z růstu DPH.
Na druhou stranu ale i banky v Česku po vypuknutí americké krize, která se záhy rozšířila i do Evropy, zpřísnily svá pravidla pro poskytování úvěrů. "Banky jsou nyní určitě opatrnější," potvrzuje Pácal.

Přečteno: 1426 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Poslanci podpořili novelu o nákupu bytů cizinci
2009-10-26 14:17:19
Pronájmy načerno odhalí až soudní spory. A pak to bude drahé
2010-08-30 13:17:08
Z krize těží makléři
2009-08-05 15:18:30




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu