?> O prodeji bytů rozhodují víc ceny než lokalita

O prodeji bytů rozhodují víc ceny než lokalita

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

ihned.cz - Vladimír Kaláb , 2009-01-14 09:25:52

Zájem o levné bydlení blízko Prahy realitní krize neutlumila. Průměrné nabídkové ceny bytů v republice v lednu vzrostly, v centru Prahy stále klesají.

Jen tři ze 114 řadových rodinných domů projektu Anglický resort v Lešanech u Nelahozevsi jsou ještě volné. V době, kdy kvůli finanční krizi o třetinu klesá prodej bytů a řada developerů své projekty zlevňuje, je téměř vyprodaný projekt raritou.

"I u nás se krize projevila. V posledním loňském čtvrtletí se mezi našimi klienty objevilo větší množství padesátiletých lidí. Proč, to vysvětlit nedovedu," řekl Jakub Šmejcký, finanční ředitel společnosti Anglický resort.

Projekt, jehož celkové náklady činí 380 milionů korun, se začal stavět a prodávat v roce 2007. Dokončení poslední etapy je plánováno na letošní říjen.

Manchester v Čechách

Nelahozeves u Kralup nad Vltavou není na první pohled skvělou lokalitou. Do Prahy to autem trvá dvacet minut, vlakem o něco déle.

"Našimi typickými klienty jsou mladí manželé kolem třicítky, buď s jedním děckem, nebo bezdětní. Většinou jde o lidi z Moravy, ze severu Čech, kteří pracují v Praze, kde bydleli v podnájmu. Časem jim malý byt s rostoucím komerčním nájemným přestal vyhovovat a protože jsou zvyklí dojíždět, Lešany jim nevadí. Než by za tři miliony kupovali padesátimetrový byt v Praze, pořídí si levněji trojnásobně větší bydlení u Kralup," vysvětlil Šmejcký.

Řady domů s fasádou z režného zdiva, tedy z vyspárovaných cihel bez omítky, s bílými šambránami kolem oken, členícími pruhy na fasádě a střechou v břidlicovém odstínu vypadají jako na předměstí Manchesteru či Londýna.

"Někteří naši klienti v Londýně pracovali a právě design našich domků oceňují," uvedl Šmejcký.

Domy jsou velké 6 + 1 s užitnou plochou 157 čtverečních metrů. V koupelnách je podlahové topení, nechybí klimatizace či elektronické zabezpečovací zařízení.

Nejpádnějším argumentem jsou však ceny. Jako holodům, tedy hrubou stavbu, v níž si dispozici a vybavení podle svého vkusu dokončí klient, se domy v Lešanech prodávaly za 2,82 milionu korun, to je zhruba 18 tisíc korun za čtvereční metr. A to včetně devítiprocentní DPH a včetně pozemku.

Za kompletně dostavěný dům podle projektu klienti platí 3,54 milionu korun, tedy 22,5 tisíce korun za čtvereční metr. Nové byty v Kralupech se prodávají za 30 tisíc korun za čtvereční metr, v Praze průměrně za 46 tisíc korun za čtvereční metr.

"V listopadu jsme začali prodávat další projekt, Lešany 2, na jaře tam začneme stavět sedmdesát domů. Zájem nás překvapil, během prvního týdne prodeje jsme dostali tři objednávky," dodal finanční šéf Anglického resortu.

Ceny větších bytů rostou

Ceny bytů, které podle vyjádření realitních kanceláří nyní ovlivňují koupěchtivost lidí mnohem víc než lokalita, jsou teď v Česku nižší než loni v září. V posledním měsíci ale začaly stoupat.

Průměrná nabídková cena všech 48 tisíc bytů, které jsou uvedeny na serveru firmy EuroNet Media, se zvýšila o šest procent na 2,23 milionu korun. To je jen o 32 tisíc méně než loni v září.

"Ceny bytů 1+1 a 2+1 již od loňského září stále klesají. Například byty 1+1 v Praze 10 snížily svou průměrnou tržní hodnotu oproti prosinci 2008 o bezmála 150 tisíc korun. V Brně došlo k průměrnému poklesu bytů 2+1 o 50 tisíc korun. Ceny bytů větších výměr se však postupně navyšují, například byty 4+1 v Kroměříži jsou dražší o 48 tisíc korun," uvedla Lucie Mazáčová z firmy EuroNet Media.

Nejdražší byty jsou stále v Praze 1, byť jejich průměrná nabídková cena klesla z 9,4 milionu loni v září na současných 8 milionů korun. Nejlevněji je na Teplicku, kde byt 1+1 stojí 390 tisíc korun.

Přečteno: 2065 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Platby za služby spojené s bydlením
2013-02-20 13:21:59
Pronájmy načerno odhalí až soudní spory. A pak to bude drahé
2010-08-30 13:17:08
Středočeský kraj. Nejoblíbenější adresa v Česku
2010-07-01 11:47:45




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu