?> Kdo bude uklízet sníh? Poslanci rozhodnou o změně

Kdo bude uklízet sníh? Poslanci rozhodnou o změně

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Aktuálně.cz - Petr Kučera , 2009-01-18 10:29:03

Na závěrečné třetí čtení čeká v Poslanecké sněmovně senátní návrh novely zákona o pozemních komunikacích. Pokud projde, přinese zásadní změnu pravidel pro úklid chodníků, a to nejen v zimním období. Dosud se o ně musejí starat majitelé sousedních domů, přestože jim chodníky ve většině případů nepatří. Nově by tuto povinnost měli skuteční vlastníci chodníků, tedy především města a obce.

Několikaletá snaha majitelů domů o změnu vyvrcholila aktivitou senátora a dlouholetého teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS). Pro změnu už získal podporu v senátních výborech, souhlasila s ní i vláda. O definitivním schválení by měla rozhodnout sněmovna na nejbližší schůzi.

Otrocké práce a dotování obecního rozpočtu?

Přestože chodníky patří asi v devadesáti procentech obcím, uklízet je musí majitelé přilehlých nemovitostí. Hlavně pro vlastníky domů s regulovaným nájemným to často znamená další povinnost, na kterou musí doplácet ze svého. Jejich příjmy z nájemného totiž mnohdy nestačí ani na nejnutnější opravy domu. Také proto označují zákonnou povinnost za otrocké práce či dotování obecního rozpočtu.

Za plnění sporné povinnosti nedostávají vlastníci nemovitostí od města žádnou kompenzaci. Naopak. Vlastník nemovitosti musí městu platit například za zábor chodníku - paradoxně i když třeba jen na pár dnů postaví lešení k opravě fasády. "Takže zatímco v zimě se obec k zasněženému chodníku nehlásí, po zbytek roku zase ano. Přitom třeba oprava fasády je v zájmu obce," rozčiluje se Jiří Němec, vlastník menšího domu v západních Čechách.

"Počítám každou korunu, za kterou můžu v domě s regulovaným nájemným vymalovat chodbu, koupit nové světlo nebo opravit dveře," říká Václav Rouček, majitel domu se šesti byty na předměstí Karlových Varů. „Pokud mám zaplatit další tisíce korun za zimní úklid, dům mi spadne na hlavu," stěžuje si.

Také podle senátora ODS a starosty Trutnova Ivana Adamce by obce mohly úklidovou práci majitelů kompenzovat alespoň odpuštěním poplatků za zábor veřejného prostranství.

"Dosavadní stav je v rozporu se zásadou, že za svůj majetek zodpovídá vlastník," vysvětluje Jaroslav Kubera. Novela má podle něj jen přinést návrat do normálního stavu, namísto současné absurdity, kdy vlastník nemovitosti odpovídá za škody vzniklé na chodníku, který mu nepatří. "Absurdita vyniká o to víc, že vlastník dálnice, silnice nebo místní komunikace neodpovídá za škody vzniklé vlastníkům sousedních nemovitostí v důsledku provozu na těchto komunikacích," dodává.

Obce jsou proti

Proti změnám dosavadního stavu jsou především starostové měst a obcí. Podle nich je dosavadní stav praktický, osvědčený a v zemích bývalého Rakouska-Uherska tradiční. "Změna by přinesla značné nároky na rozpočty obcí, zejména těch menších, které mají dlouhé úseky ulic a málo obyvatel," varuje starosta města Chýnov Pavla Eyberta, jinak též Kuberův stranický kolega v Senátu.

Další senátor ODS, Jiří Pospíšil, k tomu ale ironicky namítá: "Přibližně stejný problém měli vlastníci feudálních pozemků, zvláště pokud byly rozsáhlé. Jak to ti chudáci měli dělat při zrušení nevolnictví? Kde na to měli vzít prostředky, aby všechna ta pole obdělali?"

"Udržování schůdnosti chodníků je v zájmu všech obyvatel dané obce. Proto se na nákladech musí podílet všichni," míní místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin. Připomíná, že náklady na úklid chodníku nemůže majitel domu rozúčtovat nájemníkům, jak je to běžné například v Německu.

Kubera věří, že schůdnost chodníků by se nezhoršila, protože například majitelé obchodů je budou stále uklízet, aby nepřišli o zákazníky. Účinnost novely navíc může být odložena tak, aby se obce stihly na změnu připravit.

Uklízet nemusíte, ale...

Pokud majitelé nechtějí za úklid platit najaté firmě, musejí sníh uklízet sami - někdy i desítky hodin ročně. "Jak má ale schůdnost chodníku zajistit třeba seniorka ve věku 85 let s důchodem 7500 korun, která nemůže dobře chodit?" upozorňuje Kubera na nelogičnost dosavadní úpravy.

Přesně vzato, zákon neukládá majitelům domů přímo povinnost uklízet chodník. Vlastník nemovitosti "pouze" odpovídá za úraz způsobený znečištěním, náledím nebo sněhem na chodníku, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit či alespoň zmírnit. Zákon tedy umožňuje zbavit se odpovědnosti mimo jiné i v případě, jestliže vlastník na úklid skutečně nemá peníze. V podobném sporu mezi vlastníkem domu a obcí by pak měl rozhodující slovo soud. Než aby jej riskovala, řada majitelů raději chodník uklízí. Nebo se alespoň pojistí pro případ zranění cizí osoby, aby nemuseli případnou škodu včetně bolestného a ušlého zisku platit ze svého.

I když téměř každý z oslovených majitelů hovoří o protiústavnosti úklidové povinnosti, na Ústavní soud se - alespoň podle dostupných informací - zatím nikdo neobrátil. Soudci tak řešili "jen" konkrétní spor majitele s obcí, nikoliv údajnou protiústavnost samotného zákona. Ve zmíněném sporu majitel prohrál právě proto, že obecní vyhláška byla v souladu se zákonem.

Přečteno: 1724 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Krize přivedla společnost Artexa do insolvence
2009-01-14 13:21:37
Ceny bytů dál padaly, nejhorší bydlení zlevnilo nejvíc
2009-07-28 11:18:12
Přechod nájmu bytu
2009-06-01 07:41:17




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu