?> Co dělat, když vám banka nechce dát hypotéku

Co dělat, když vám banka nechce dát hypotéku

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iDNES.cz , 2009-02-03 09:47:37

Banky jsou teď mnohem přísnější v posuzování hypoték. Kdo by vloni úvěr dostal, teď už na něj nemusí dosáhnout. "Stejný klient, který loni dostal úvěr 1,2 milionu, by letos získal maximálně 900 tisíc," říká Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Banky teď vyžadují větší rozdíl mezi příjmy a výdaji, kladou důraz na jistotu příjmů, ještě více než dřív se zajímají o finanční historii klientů a přísněji posuzují i nemovitosti, které jdou do zástavy. Proto se může častěji než dřív stát, že úvěr nedostanete. Co v takovém případě dělat?

Když vám banka odmítne půjčit bez udání důvodu, nejspíš máte záznam v registrech dlužníků. Měli byste splatit dluhy, třeba kreditní karty či kontokorent, popřípadně úvěry zkonsolidovat do jediného, a znovu se pokusit to bance vysvětlit. Když neuspějete, zkuste to jinde, podmínky bank se dost liší.

Když je problém v hodnotě nemovitosti k zástavě, sežeňte si do zástavy další nemovitost nebo požádejte o nižší hypotéku a úvěr dofinancujte ze stavebního spoření či spotřebitelského úvěru.

"Lze získat až 300 tisíc úplně bez zajištění, popřípadě i 500 tisíc se zajištěním ručitelem," říká Ivana Žáková, finanční poradkyně z firmy AWD. Jestliže nemovitost nelze zastavit, třeba kvůli věcnému břemenu, úvěr můžete plně zajistit jiným bytem či domem.

"Jeho tržní hodnota však musí odpovídat požadované výši úvěru," podotýká Petr Žibřid z Volksbank. Bez zástavy lze získat pouze takzvaný předhypoteční úvěr, nejčastěji využívaný na koupi družstevního bytu, obecního bytu do vlastnictví či u výstavby svépomocí, kde klient zatím nemá čím ručit.

Problémem pro získání hypotéky může být i nedostatečný rozdíl mezi příjmy a výdaji. Když se vás to týká, snažte se snížit výdaje omezením některých plateb, třeba pojištění nebo spoření.

Když na splátky máte, jen nemůžete některé příjmy doložit, sežeňte si spoludlužníka, který vám u banky zvedne kredit.

Váháte, jestli si půjčit teď, či chvíli počkat, protože netušíte, jak se budou vyvíjet úroky? Pak si přečtěte přílohu Bydlení MF DNES, která vychází ve středu 4. února. Najdete tam návod, jak k hypotéce žádat o státní podporu, přehlednou tabulku aktuálních úrokových sazeb a pět modelových příkladů s výpočty, kolik peněz by běžným rodinám půjčily jednotlivé banky.

Přečteno: 1742 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Jak nenaletět developerům při koupi bytu
2009-01-28 10:13:38
Vlastníci bytů musí mnohdy podat přiznání k dani z příjmů
2009-02-27 09:57:18
Energetické štítky, kdo a kdy ???
2012-09-20 13:09:26




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu