?> Tržní nájemné se letos začalo spíš zvyšovat

Tržní nájemné se letos začalo spíš zvyšovat

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iHNED.cz - Vladimír Kaláb , 2009-02-18 13:01:30

Za luxusní byt v pražské Melantrichově ulici u Staroměstského náměstí zaplatí nájemník 180 tisíc korun měsíčně. Pět let by za tyto peníze mohl žít v jednopokojovém bytě v Hrnčířské ulici ve Varnsdorfu. Tam se platí tři tisíce měsíčně.

Uvedené dva extrémy vymezují hranice, v nichž se nyní pohybuje tržní nájemné v České republice. Koncem loňského léta byl rozdíl ještě větší. Zatímco luxusní nájemné se neměnilo, nejnižší se pohybovalo kolem 2700 korun měsíčně.

Tržní nájemné, zvláště to nejnižší, se v některých regionech začalo zvyšovat.

"Prodejní ceny nemovitostí značně klesly, naopak v některých lokalitách došlo k jemnému i razantnějšímu zvýšení tržního nájemného. Je to důsledek vyšší poptávky po nájemním bydlení, podle našich šetření vzrostla během posledních měsíců o 38 procent," uvedl Michal Pich, jednatel společnosti EuroNet Media, která provozuje server www.realitycechy.cz. Podle jeho odhadu je v Česku nyní volných zhruba 25 tisíc bytů k pronájmu. Loni v létě jich bylo o pět tisíc víc.

Podle ředitele firmy AAAby-ty.cz Aleše Budína se poptávka v průměru zvýšila za celou republiku jen o pět procent. V některých lokalitách, jako je třeba Ostrava, však vyskočila až o polovinu.

Letos se poptávka po nájemním bydlení podle Aleše Budína zvýší oproti roku 2008 zhruba o pětinu. Přibližně o deset procent se však podle něj zvýší také samotné tržní nájemné.

Praha je stále nejdražší

Nejvíce se platí za bydlení v historickém centru Prahy. Měsíční nájemné za menší byt do 50 metrů čtverečních činí až 40 tisíc korun, za větší byty se platí od 90 do 220 tisíc korun měsíčně. Byty v horní hranici nájemného se ale využívají na kratší dobu než měsíc. Obsazují je například firmy pro jednodenní jednání šéfů nebo zahraniční turisté, kteří do Prahy přijedou třeba na víkend.

Směrem z centra hlavního města k periférii tržní nájemné bytů klesá, v průměru se nyní podle Michala Picha pohybuje od třinácti po devět tisíc korun.

V druhém největším městě v zemi, v Brně, se nyní tržní nájemné pohybuje kolem devíti tisíc korun za byt. Rozmezí je ale široké, od 4600 korun za garsonku ve Starém Brně po 31 tisíc korun měsíčně za mezonetový byt 4+1 v ulici Příkop.

"V současnosti je k dispozici zhruba tisíc volných nájemních bytů. Poptávka se zvyšuje, protože někteří zájemci o koupi bytu svůj záměr odložili a své potřeby řeší přestěhováním třeba do většího nájemního bytu. Výhodou Brna jsou vysokoškoláci. V září se díky nim pronajme téměř všechno, a dokonce i o sedm set až tisíc korun dráž než v průběhu roku," řekla Regina Szpyrcová z Realitní kanceláře Sting. Ta působí ve 33 městech v Čechách a na Moravě.

V Hradci Králové a v Pardubicích tržní nájemné loni vzrostlo až o deset procent, v Hradci Králové se platí až 21 tisíc a v Pardubicích až 16 tisíc korun měsíčně.

V Ostravě během roku nájemné stagnovalo až klesalo, nejvíce se platí za byty v Moravské Ostravě, a to až 15 tisíc korun měsíčně.

Extrémní výkyvy nebudou

Poptávka po nájemním bydlení poroste podle realitních makléřů ještě několik měsíců. Od poloviny roku by se měl zájem klientů snižovat - pokud banky mírně uvolní podmínky pro získání hypoték. Lidé by pak před pronájmem dali přednost nákupu vlastního bydlení.

"Další vývoj tržního nájemného je závislý na aktuální finanční situaci v zemi, na přístupnosti hypotečních úvěrů, na deregulaci nájemného a dalších faktorech. Žádné extrémní výkyvy výše nájemného neočekávám, a to bez rozdílu lokality," uvedl šéf firmy EuroNet Media.

Podle ředitelky společnosti Hot Reality Plus Miroslavy Klímové bude nájemné spíše klesat, k čemuž v některých lokalitách dochází již nyní. "Majitelé sami snižují ceny pronájmů, bytů je velké množství. Stagnace až pokles nájemného bude dlouhodobá tendence," poznamenala Klímová.

Přečteno: 2602 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Většina vlastníků musí letos zaplatit daň z nemovitosti do 1. června
2009-05-27 09:59:04
Kvůli deregulaci se možná změní občanský zákoník
2010-10-06 17:15:20
Kdy odečíst úroky z úvěrů na bydlení
2009-03-05 11:50:52




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu