?> Druhořadé nemovitosti ztrácí hodnotu, kvalitní bydlení si ceny udrží

Druhořadé nemovitosti ztrácí hodnotu, kvalitní bydlení si ceny udrží

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

Právo , 2009-02-03 09:50:13

Český realitní trh prošel v roce 2008 významnými změnami, které se odrazily na hodnotě jak komerčních, tak rezidenčních nemovitostí.

Výsledky pravidelného prosincového přecenění nadnárodní poradenské společnosti King Sturge ukazují, že hodnota prvotřídních komerčních nemovitostí typu A meziročně klesla o 15–20 %, u druhořadých komerčních nemovitostí je pokles hodnoty výrazně vyšší. Proti tomu hodnota kvalitního bydlení zůstala na téže úrovni jako v prosinci roku 2007 nebo se mírně zvýšila.

Pokles o 10–15 % byl zaznamenán u méně atraktivních rezidenčních projektů v dopravně hůře dostupných lokalitách a u starší, zejména panelové zástavby. Do ocenění rezidenčních nemovitostí se v roce 2008 negativně promítly pokles prodejů rezidenčního bydlení, zdražení hypoték a nejistota potenciálních kupujících v souvislosti s dalším vývojem ekonomiky ČR.

Klesnou ceny méně kvalitních nemovitostí

Změna hodnoty rezidenčních nemovitostí bude mít podle King Sturge v roce 2009 za následek větší diferenciaci segmentů rezidenčního trhu dle lokalit a kvality provedení. Rezidenční trh se změní na trh kupujících, jejichž pozice proti minulým letům posílí.

Cenový pokles lze očekávat u méně kvalitních nemovitostí v horších lokalitách; ceny kvalitních nemovitostí se proti minulým letům nezmění, nebo porostou v závislosti na míře inflace.

I nadále budeme svědky slev (kuchyně či parkovací stání „zdarma“), které se objeví zejména v začátku nebo naopak v závěru prodeje bytových jednotek v nových rezidenčních projektech. Tyto slevy a další marketingové podpory prodeje však nelze zaměňovat s plošným poklesem cen bydlení.

Přečteno: 1962 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Krize a trh průmyslových nemovitostí
2009-02-23 08:58:04
Byty zlevňují - čím dál víc
2009-02-25 08:54:51
Spadnou ceny realit? Investoři by za odpověď dali duši
2008-12-31 09:00:13




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu