?> Krize a trh průmyslových nemovitostí

Krize a trh průmyslových nemovitostí

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iHNED.cz - Filip Kozák - analytik CB Richard Ellis , 2009-02-23 08:58:04

Po mnoha letech razantního rozvoje trhu s průmyslovými nemovitostmi, který se projevoval nejen neustále se zvyšující poptávkou ze strany uživatelů, ale také vstupem nových developerů na český trh a spekulativní (tzn. bez předem sjednané nájemní smlouvy) výstavbou průmyslových hal, nás čeká nemalé zpomalení celého průmyslového sektoru.

POHLED ZE STRANY DEVELOPERA

Nejprve bych rád upozornil na základní faktory, které ovlivňují výstavbu průmyslových nemovitostí z pozice developerů:

- zásadním činitelem, který umožnil masivní výstavbu průmyslových nemovitostí, byla ochota bank v hojné míře financovat spekulativní developerské projekty za velice příznivých podmínek. Nedávné události na světových finančních trzích však způsobily nedůvěru na mezibankovním sektoru, nedostatek volných finančních prostředků a obecnou nedůvěru bank k financování spekulativních projektů;

- dalším faktorem, který dnes ovlivňuje intenzitu developerské výstavby, je rapidně se snižující zájem ze strany investorů o investiční produkt (např. pronajaté průmyslové nemovitosti) za nabízených cenových podmínek. Cenová očekávání prodejců/developerů a kupujících/investorů jsou momentálně příliš odlišná. Tento trend jsme zaznamenali již ve druhé polovině roku 2007 a pro ilustraci uvádím informaci, že během celého roku 2008 nedošlo v České republice k žádné významné investiční průmyslové transakci.

V situaci hrozící ekonomické recese a možných finančních problémů i těch ekonomicky nejsilnějších společností (tzn. stávajících či potenciálních nájemců průmyslových prostor), se nedá očekávat rychlý obrat v přístupu bank z pohledu financování ani investorů z pohledu případných akvizic. V příštím roce lze tedy s určitostí předpokládat, že dojde k naprostému omezení spekulativní výstavby. Zároveň lze ale také očekávat, že někteří developeři, kteří mají zajištěného nájemce před počátkem výstavby (tzn. nejedná se o spekulativní výstavbu) nebudou moci získat financování ze strany bank. V kontextu propadu kapitálové hodnoty ceny průmyslových nemovitostí a malé flexibility bank, co se týče financování, lze také předpokládat, že celá řada developerů bude nucena přehodnotit své obchodní záměry a některé projekty nebude realizovat vůbec či dojde k prodeji jejich pozemků. Zároveň je nutné podotknout, že míra neobsazenosti prostor v ČR je v současnosti nebývale vysoká (dosahuje cca 17 %) a lze reálně očekávat koncentraci developerů na pronájem těchto zbývajících prostor.

POHLED ZE STRANY NÁJEMCŮ

Určujícím faktorem pro chování celého průmyslového trhu je vývoj poptávky nájemců po průmyslových prostorách. Několik posledních let jsme byli svědky každoročních rekordů v realizované poptávce. Tento trend primárně odstartoval naším vstupem do EU a pokračoval v následujících letech díky geografické poloze České republiky, dokončením nových úsekům dálnic, zvyšujícím se HDP ČR, rozvoji automobilového sektoru a vzniku centrálních distribučních center. V posledních měsících však pozorujeme snížení zájmu o centrální distribuční centra a negativní dopady v rámci automobilového sektoru, což má velký vliv na nájemce průmyslových nemovitostí. Těmito nájemci jsou z jedné poloviny výrobní firmy, které v současné době ztrácejí zakázky na výrobu a zaznamenávají snížení exportu a přehodnocují tak plány své expanze. Z druhé poloviny tvoří případné nájemce průmyslových nemovitostí poskytovatelé komplexních logistických služeb, kteří jsou nyní zasaženi celkovým menším pohybem zboží a snahou svých klientů výrazně na logistice ušetřit a omezit skladové zásoby.

Je nutné podotknout, že na vývoj situace v segmentu průmyslových nemovitostí mají mimo jiné silný vliv také další faktory, a to především kurz koruny k euru. Při jejím posilování dochází k negativním vlivům na export, který má finálně vliv na ziskovost logistických i výrobních společnosti a jejich schopnost platit nájemné.

Obecně lze velmi těžko odhadnout míru propadu poptávky po průmyslových nemovitostech a celkovou dobu i míru tohoto zpomalení. Za rozumný odhad považuji pokles poptávky ze strany nájemců v roce 2009 minimálně na polovinu, očekávám tedy v příštím roce maximální objem realizovaných nájemních průmyslových transakcí ve výši 300 - 350 tis. m2; loni bylo pronajato přibližně 700 tis. m2.

Přečteno: 2033 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

EP otevřel cestu pro 16 mld. Kč na zateplování domů v ČR
2009-04-06 14:03:41
Spolupráce s IMG a.s.
2012-07-18 14:38:42
Realitní trh v metropoli se začne vracet k normálu
2009-01-23 11:12:30




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu