?> Panelák: ceny se vracejí k normálu

Panelák: ceny se vracejí k normálu

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iDNES.cz - Dana Jakešová , 2009-02-23 09:12:26

- Realitní odborníci již dva roky varují, že ceny bytů v panelových domech půjdou dolů. Nemýlili se. Výrazný pokles cen však odstartovala až finanční krize. V některých lokalitách ceny spadly na úroveň roku 2005.

Cenový boom realit vrcholící zhruba před rokem neopodstatněně vytáhl tržní cenu panelových bytů. "Způsobila to zejména snadná dostupnost hypotečních úvěrů s příznivými úrokovými sazbami a také ochota lidí se hypotečními úvěry zadlužovat," vysvětluje David Černík z realitní kanceláře Maxima Reality. V této době se panelové byty vyšplhaly téměř až na úroveň bytů v cihlových zástavbách.

Zájemci o bydlení řekli: Dost. A ceny začaly padat

V současné době se paneláky opět vracejí na hodnotu srovnatelnou s cenami v roce 2005. Realitní odborníci tento vývoj očekávali i bez finanční krize. "Poptávající už nejsou ochotní akceptovat nadhodnocené ceny nabízejících," říká Aleš Budín z realitní kanceláře AAAbyty.cz.

Propad cen bude v tomto směru ještě pokračovat. Nabízejícím dosud trvá zhruba měsíc až dva, než si uvědomí, že pokud chtějí nemovitost skutečně prodat, musí jít s cenou dolů.

U panelových domů byl totiž již delší dobu velký problém právě v ceně. Slabší příjmové skupiny lidí na ně již nedosáhly a pro silnější nebyly tolik atraktivní.

"V dnešní nabídce nových projektů a mnoha rekonstruovaných činžovních domů s osobitým kouzlem prostě zůstaly paneláky stran kvality až ty poslední v řadě," podává jednoduché vysvětlení Michaela Císařová z realitní kanceláře Home Sweet Home.

Proto je jejich cena v porovnání s ostatními nabídkami nižší a bude nadále spíše klesat. Na trhu jsou prostě lepší nabídky. Dnešní ceny jsou tak vlastně jen návratem k normálu. Nástup finanční krize situaci ještě zhoršil.

Pro velkou část lidí dnešní doba znamená období nejistoty a obav o ztrátu zaměstnání, což je nutí více šetřit. "Proto se chovají ‚krizově‘, tedy opatrnicky a bojácně," vysvětluje Michal Pitucha z realitní kanceláře Sting.

Mnoho lidí se také rozhodlo koupi bytu či jiné nemovitost oddálit v domnění, že pokles cen bude pokračovat. Dalším důležitým faktorem poklesu poptávky a následně i cen bytů v panelácích je zpřísnění podmínek pro žadatele o hypotéky. Spousta zájemců na ně už prostě nedosáhne.

Strmý pád se pomalu zastavuje

Výsledkem situace na trhu je snížení reálných cen, tedy těch, za které se nabízené byty nakonec skutečně prodají. "Pokles byl hodně prudký, a proto již nepředpokládáme, že by v nejbližších měsících měl ještě výrazně pokračovat," tvrdí David Černík.

Průměrná cena garsonek v Praze se tak nyní pohybuje kolem 1,6 milionu korun. Dvoupokojový byt pořídíte za cenu něco málo přes 2 miliony korun a třípokojový okolo 2,5 milionu korun. Přitom ještě loni stál 3+1 i více než 3 miliony.

Nejvíce panelové byty zlevnily na periferiích metropole, tedy v částech, jako je Jižní Město, Kamýk, Modřany, Černý Most nebo Zahradní Město. Za poslední čtyři měsíce zde došlo ke snížení cen o 10 až 15 procent, celkově tak někde slevy dosáhly za poslední rok až třiceti procent.

Problémem je špatná doprava a občanská vybavenost - obchody, školky, školy, kultura, zábava... V takových místech lze koupit garsonku někdy již za 1,3 milionu korun. "Záleží samozřejmě také na tom, zda půjde o byt v družstevním, nebo osobním vlastnictví," říká Michaela Císařová. "Družstevní bývají často až o čtvrtinu levnější."

O Pankrác je zájem stále

Existují i místa, která se poklesu cen bát příliš nemusí. Patří mezi ně například Pankrác. "Výstavba obchodního centra Arkády Pankrác a rychlá dostupnost do centra drží cenu stále nahoře," objasňuje Císařová.

Ve Středočeském kraji jsou na tom podobně jako v Praze. "Ceny paneláků zde spadly zhruba o tři sta tisíc korun," říká Jan Vlk, regionální manažer RK Sting. Přesto se najdou ve Středočeském kraji lokality, které se cenově dotahují na hlavní město. Určitě mezi ně patří Beroun.

Důvodem je zejména dobrá dostupnost a kvalitní životní prostředí. "Zájem o panelové byty tady nikterak nepoklesl, naopak jsme v lednu zaznamenali nárůst v poptávce hlavně po bytech ve velikosti 3+1," potvrzuje Vlk.

Přečteno: 1976 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Tržní nájemné se letos začalo spíš zvyšovat
2009-02-18 13:01:30
Jednotná unijní pravidla pro sjednávání hypoték nejsou vhodná pro české tržní prostředí
2009-10-26 14:18:41
mBank a UniCredit Bank snížily sazby u hypoték
2009-01-06 09:54:36




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu