?> Ceny větších bytů dál padají. Nejvíc v panelácích a v Praze

Ceny větších bytů dál padají. Nejvíc v panelácích a v Praze

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iHNED.cz , 2009-03-13 09:01:16

Ještě před rokem se dal prodat panelový byt 3+1 v původním stavu na sídlišti za cenu převyšující 3,5 milionu korun. Nyní mají právě s těmito byty realitní makléři největší starosti.

Ceny bytů v Česku i nadále klesají. Platí přitom, že čím větší byt je, tím více spadla jeho pořizovací cena. Nejvíce postihl propad cen větších bytů hlavní město. Výjimku naopak tvoří garsoniéry a jednopokojové byty, které se v současné době těší stále větší oblibě.

Nájmy versus koupě

Při současné ekonomické situaci ve světě se mladí lidé bojí velkých výdajů. Zájmu o menší byty nahrává i situace na hypotečním trhu, kde banky zpřísnily pravidla pro poskytování hypoték. Dosáhnout na dražší nemovitost je tak dnes složitější,« říká šéf realitní makléřské společnosti Mexx Reality Josef Šinágl.

I z těchto důvodů se ceny nejmenších bytů od září loňského roku zvýšily o 2,5 procenta. Dvoupokojové byty ale naopak zlevnily o 5,1 procenta a třípokojové dokonce o 8,4 procenta. Ty se dají nyní v průměru pořídit již za méně než dva miliony korun.

Největší propad cen registrujeme zatím v Praze. Lze říci, že jak rychle rostly ceny bytů v metropoli v uplynulých letech, tak rychle nyní klesají,« komentoval pro HN současný vývoj cen bytů Michal Pich, jednatel společnosti EuroNet Media, která provozuje síť internetových realitních portálů.

Nejvíc v Praze 1

Nejvíce ceny klesají v oblasti Prahy 1, tedy v centru metropole, kde již byty zlevnily o více než deset procent. »Praha byla dlouhodobě označována za lokalitu s nejdražšími byty, a to zejména v panelových domech. Ještě před rokem se dal prodat panelový byt 3+1 v původním stavu na sídlišti za cenu převyšující 3,5 milionu korun. Nyní mají právě s těmito byty realitní makléři největší starosti,« dodává Pich.

Výrazně, téměř o třináct procent, zlevnilo také bydlení v Hradci Králové. V Ostravě ceny bytů klesly o šest procent. Podle Picha je situace na trhu s bydlením v Hradci Králové podobná jako v Praze - rychlý růst cen vystřídal pád. V Ostravě pak hraje roli i vazba pracovních příležitostí na automobilový průmysl, který se v současné době potýká s problémy.

Přečteno: 1827 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Jak se vyvarovat chyb při koupi nemovitosti
2009-02-02 09:29:55
Jak nenaletět developerům při koupi bytu
2009-01-28 10:13:38
Darování už je bez daně, přiznání i odhadu
2009-05-27 10:03:21




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu