?> Vyplatí se dnes kupovat byt?

Vyplatí se dnes kupovat byt?

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

iHned.cz - Vladimír Kaláb , 2009-05-27 09:40:59

Kdy je nejvhodnější doba pro nákup bytu, záleží na okolnostech. Pokud nutně potřebujete bydlet, koupit musíte. V současné situaci můžete využít slev, které developeři i realitní kanceláře poskytují. Nevýhodou je skutečnost, že všechny lepší byty v existujících developerských projektech jsou již prodané.

Pokud chcete koupit byt a čas vás netlačí, počkejte na nové projekty. "Při zahájení prodeje lze získat slevu tři až pět procent," říká Pavel Velebil, šéf realitní kanceláře Tide Reality.

"Stačí složit zálohu, řekněme 15 procent z velice slušné ceny, kterou lze při zahájení projektu dojednat. Během půldruhého roku, než se byt postaví, ceny vzrostou a klient vydělá," soudí Omar Sattar, šéf developerské společnosti Quinlan Private. Pokud jste při zahájení projektu mezi prvními, můžete si vybrat z větší nabídky než při doprodeji.

Jen za vlastní peníze

Pořizujete-li byt jako investici, vyplatí se to nyní jen tehdy, máte-li vlastní peníze. Výnosy z pronájmu jsou obvykle, hlavně mimo Prahu, vyšší než úroky z bankovních vkladů - a na rozdíl od akcií jsou téměř bez rizika. "Výnos z bytu v Praze odhaduji na tři až pět procent. Mimo Prahu pak až na šest," uvádí Filip Endal, analytik společnosti Deloitte.

Pokud by byla zdrojem financí pro vaši investici hypotéka, pak se to nevyplatí. Má-li investice přinášet zisk, musí být výnos (nájemné) vyšší než součet inflace a úroku z hypotéky. Při současných úrokových sazbách kolem 5,5 a inflaci 1,8 procenta by výnos musel být nejméně 7,5 procenta. A nyní je velmi obtížné toho dosáhnout.

Letos mají být ceny nejnižší

Nezávislí analytici nákup bytu právě teď za výhodný nepovažují. "Letos ještě slevy prakticky nezačaly, to se bude řešit až na podzim," tvrdí Arnošt Hejduk ze společnosti Rooney & Bennett, který vývoj na rezidenčním trhu dlouhodobě sleduje.

Výše slev je relativní, ani zlevnění o miliony nemusí znamenat snížení ceny, které by klienty motivovalo. Třeba Finep nabízí na byt v projektu Nová Harfa slevu 2,3 milionu korun. Tím snižuje cenu čtverečního metru na 75 tisíc korun. Ve srovnání s jinými projekty to je stále příliš mnoho. Mnohem nižší sleva, 620 tisíc, kterou dává developer Ekospol na byt v projektu Vinoř na kraji Prahy, snižuje cenu na 45 700 korun za metr. To je zhruba aktuální pražský průměr. Navíc u řady projektů jako Central Park Praha či Prague Marina developeři ke slevám nepřistoupili.

Podle Hejduka k tomu může dojít. "Je třeba sledovat, co se děje v ekonomice. Až se odrazí ode dna, ceny se zvednou. Pokud k tomu nedojde letos, tak příští rok realitní trh zamrzne. Lidé přestanou kupovat. Budou čekat další zlevnění, majitelé ale s cenami už níž nepůjdou a budou vyčkávat," odhaduje Hejduk.

Filip Endal soudí, že doba vhodná k nákupu je za dveřmi. "Letos očekávám cenové dno. Někde již ceny dna dosáhly a vyrovnala se nabídka s poptávkou. Spekulace na další pokles se nemusí vyplatit," míní.

Pokud jde o ceny, v roce 2001 bylo na nákup průměrně drahého bytu v zemi třeba 34 průměrných platů, v Praze 78. Loni už stál průměrný byt v zemi 59 průměrných platů, v Praze 115.

Makléři tvrdí, že teď je nejlepší doba pro nákup. "Zaprvé, developeři nabízejí zajímavé slevy, Ekospol i více než 600 tisíc korun. A zadruhé, developeři kvůli krizi zahájí daleko méně projektů než plánovali, brzy poptávka převýší nabídku, a ceny porostou," uvádí Daniel Donoval, šéf marketingu Ekospolu.

"Čekat na to, že ceny půjdou generálně dolů, je mylné. Už dnes se ceny, za které se podepisují smlouvy, dostaly na úroveň léta 2007. Nejlepší nákupy teď dělají ti, kdo využívají zdánlivého bezvětří a aktivně o cenách vyjednávají. U nových bytů je zcela reálná až pětiprocentní, u starších až desetiprocentní sleva," míní Pavel Velebil.

Čísla v. developeři

I když developeři varují před nedostatkem bytů, čísla hovoří jinak. V Praze je nyní podle průzkumu Ekospolu šest tisíc neprodaných nových bytů v projektech, které se dokončují nebo začínají stavět. Dalších nejméně sedm tisíc se má začít stavět ještě do konce roku s dokončením do dvou let. Podle průzkumu realitní kanceláře Sting je v Česku mimo Prahu volných šest tisíc nových a starších bytů. Celkem tedy má být do dvou let k dispozici zhruba 19 tisíc bytů. To je zásoba nejméně na tři roky, protože podle odhadu makléřů se v Česku ročně prodá v developerských projektech čtyři až šest tisíc bytů. Vedle nových bytů z developerských projektů se prodávají i byty starší, na serveru Sreality.cz se nyní nabízí 63 tisíc starších i nových bytů. A podle ČSÚ je v celé zemi rozestavěno 170 tisíc bytů, což zahrnuje individuální výstavbu, rodinné domy, developerské projekty i sociální byty, které staví obce.

Přečteno: 2177 x

Tagy:

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Pronajímáte či prodáváte byt? Pozor na daňové přiznání
2010-03-31 13:52:43
Dražší zápis do katastru nemovitostí
2009-04-14 10:22:11
Byty v Česku budou dál zlevňovat, odhadují statistici
2012-03-20 15:40:48




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu