?> Pronájem bytu - potřebujete energetický štítek

Pronájem bytu - potřebujete energetický štítek

Realitní zpravodaj - zprávy ze světa realit a financí

REALITNÍ PORTÁL s.r.o. , 2015-12-21 10:40:56

Majitelé bytů, kteří chtějí pronajímat byt si musí opatřit průkaz energetické náročnosti a to od 1.1.2016. Posuzuje se energetická náročnost celého domu, ne samotného bytu. Avšak pokud nezískají průkaz od vlastníka nemovitosti tj. domu - může ho nahradit fakturami energií za poslední 3 roky. Z toho vyplývá, že pokud koupíte starší byt - nechte si i vyúčtování předchozího vlastníka, protože pokud budete byt prodávat dříve jak za 3 roky, budete muset použít i fakturaci předchozího vlastníka.

energetický průkaz k pronájmu bytu

Jak získat energetický štítek

Majitel bytu musí písemně požádat SVJ (společenství vlastníků jednotek) o vystavění ověřené kopie průkazu na celý dům. Pokud SVJ průkaz nevydá, může průkaz energetické náročnosti nahradit vyúčtováním za energie za poslední tři roky.

Informaci o energetické náročnosti musíte uvádět již při samotné prezentaci byt. Pokud tedy inzerujete byt k pronájmu – musíte zde uvést hodnotu A-G. V případě, že tak neučiníte, vystavujete se riziku postihu ve výši až 100tis. Kč (právnické osoby až 200tis. Kč).

Inzerce bez energetického štítku

V případě, že nemáte k dispozici energetický průkaz. Musíte v prezentaci uvádět informaci nejhorší kategorie tj. G, ideálně s tímto dodatkem.

Z důvodu, že před zadáním do prezentace nebyl ještě dodán platný PENB, je tato nemovitost v souladu s platným zákonem dočasně zařazena do energetické třídy G, a to do doby, kdy PENB bude předložen nebo vyúčtování energií za uplynulé 3 roky, jež jej nahrazuje.

Vyjímky:

  • Družstevní byty, zde se jedná o podnájem.
  • Domy postavené před rokem 1947, které od té doby neprošly zásadní rekonstrukcí, při prodeji (ani pronájmu) energetický průkaz mít nemusí v případě, že se tak kupující a prodávající písemně dohodnou. Stavba automaticky spadne do nejhorší energetické třídy (G).

Přečteno: 1752 x

Tagy: energetický štítek, průkaz energetické náročnosti, PENB, pronájem bytu bez energetického štítku

Přihlášte se k odběru Realitního zpravodaje

Přihlášení k odběru Realitního zpravodaje

Čtěte také:

Zájem upadá, ceny chalup jdou dolů
2009-05-21 11:45:10
Můžete mít cizího nájemníka, aniž byste o tom věděli
2009-02-04 10:40:20
Jaké nemovitosti se v roce 2009 vyplatí kupovat a prodávat
2009-01-27 11:47:51




Zpět na seznam článků

Zpět na úvodní stranu